Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“La 8000 de metri învățarea este continuă, iar autosuficiența poate fi fatală”

lhotse.jpg

Vârful Lhotse. Foto - Alex Găvan

Alpinistul Alex Găvan a plecat, miercuri, spre Himalaya, în încercarea de a ajunge pe vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Este cea de-a treia încercare de a atinge acest vârf a alpinistului român.

 “Știu că sunt pregătit, că sunt antrenat, am mentalul potrivit. Rămâne să vedem ce surprize și ce provocări o să ne arate muntele la fața locului.

Pentru că, oricât de bine ai planifica în oraș, un vârf de 8000 de metri este suficient de mare astfel încât să trebuiască să fie abordat de fiecare dată cu respect maxim.”

Când vorbești de vârfuri de 8000 de metri învățarea este continuă iar autosuficiența poate să fie chiar fatală acolo” povestește la RFI Alex Găvan.

 Expediția va dura aproximativ două luni de zile, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Alex Găvan estimează că se va apropia de vârf în jurul datei de 15 mai.

Alpinistul a mai încercat în 2012 să urce pe Lhotse.

Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex Găvan s-a retras de la altitudinea de 7600m, din cauza unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după  ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

La RFI Alex Găvan vorbește despre provocările acestei expediții, dar și despre ce a învățat din cele două încercări de până acum.

 
Alpinistul Alex Găvan, intervievat de Andreea Orosz