Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O companie de tehnologie românească se extinde pe pieţele externe

team_net.jpg

Florin Hoinărescu

Tehnologia revoluționează industrii dintre cele mai diverse, începând cu dispozitivele din ce în ce mai inteligente, de care cu toții dispunem și continuând cu sisteme integrate la nivelul regional, național și internațional.

Trăim un prezent în care tehnologia este prezentă peste tot în jurul nostru și, fără să ne dăm seama, din ce în ce mai des la baza a tot mai multe procese și activități ale societății stau soluții inovatoare. Rezultatul este unul extrem de benefic pentru societate, în ansamblul ei.

„În România, transformarea tehnologică este aliniată trendurilor internaționale în domeniu, însă creșterea sectorului IT românesc se datorează și nevoilor de aliniere ale României cu partenerii  internaționali, cum ar fi UE, NATO sau cu partenerii comerciali. E nevoie însă de o deschidere mai mare a companiilor românești din industrie spre extinderea internațională. Teamnet a început acest demers de dezvoltare în urmă cu 4-5 ani”, spune Florin Hoinărescu, Head of International Teamnet Group. În acest moment, Grupul activează în mai multe țări din regiune și plănuim să ne extindem și în alte zone. Dacă în prezent are subsidiare în țări precum Serbia, Croația, Bruxelles, Turcia, cât de curând vor deschide primul birou în Emiratele Arabe Unite, în Dubai, după cum spune executivul.

10% din cifra de afaceri investiți anual în R&D   

Dincolo de extinderea internațională, demersul de cercetare şi inovaţie a fost mereu un punct important în agenda Teamnet. “Spunem și demonstrăm constant faptul că inovația este în ADN-ul Teamnet, investind constant în inițiative de cercetare și dezvoltare. În fiecare an, 10% din cifra de afaceri consolidată e direcționată către proiecte de cercetare în domenii precum IoT, dar și Robotică şi Smart Cities”, subliniază Hoinărescu.

Una dintre direcțiile în care compania investește este dezvoltarea aeronavelor fără pilot (UAV). Teamnet realizează și comercializează avioane autonome care execută singure misiuni și trimit către stația de control de la sol, în timp real, informațiile despre obiectivele care le sunt repartizate spre supraveghere.

Hirrus și Signus – primele aeronave fără pilot 100% românești

Teamnet e singura companie românească producătoare de aeronave fără pilot din categoria Enterprise. „De altfel, suntem în proces de operaționalizare a primului centru R&D de profil din România, lângă aerodromul Clinceni, care va fi baza noastră de producție pentru astfel de sisteme avansate. Succesul pe care Teamnet îl are în dezvoltarea sistemelor UAV nu ar fi posibil fără parteneriate puternice. Pe lângă produse deja cunoscute precum Hirrus și Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta în acest centru și alte tipuri de sisteme autonome aeriene, în colaborare cu partenerii noștri din domeniul aviației și roboticii, precum Airbus, BlueBird și Geocart”, a adăugat Florin Hoinărescu.

Teamnet a fost invitat să participe cu Hirrus la două ediții ale celui mai mare exercițiu NATO în domeniul ISR (intelligence, recunoaștere și supraveghere) - NATO Unified Vision, aeronava Hirrus fiind singurul UAV din clasa sa admis în exercițiu. Exercițiul NATO are ca obiectiv integrarea diverselor surse de informații din teatrele de operații. Hirrus a participat alături de UAV-uri renumite americane si europene, fiind integrat în acest sistem de supraveghere a unităților de operațiuni și trimițând în timp real imagini către centrul de comandă NATO, iar în baza acestor informații, strategii militari să poată lua anumite decizii. „Hirrus a performat foarte bine, în urma ambelor exerciții, Teamnet primind oficial din partea NATO aprecieri cu privire la participarea la exercitii”, a punctat executivul.

Signus este un UAV tactic, avion care are anvergura aripilor în jur de 6 metri și greutatea maximă estimată de aprox. 150 kg. Faptul că Signus se înscrie în clasa UAV-urilor tactice, presupune că acesta va sta mai mult în aer. Se estimează că autonomia acestuia va depăși 16 ore de zbor și va fi echipat cu o serie de senzori mult mai complecși decât cei ai lui Hirrus. Prototipul complet funcțional al Signus va fi disponibil la jumătatea lui 2017, potrivit Teamnet.

Soluții IT pentru managementul situațiilor de urgență, recunoscute internațional

Utilizările acestor sisteme UAV sunt multiple, de la situații de urgență, supravegherea granițelor, la dezvoltare urbană și agricultură. Teamnet are deja practici de succes în acest sens, atât în plan național, cât și internațional. În Serbia, spre exemplu, Teamnet a furnizat atât platforma software centrală care gestionează situații provocate de dezastre naturale, cât și cinci sisteme Hirrus și centre mobile de comandă și control. Aceste centre mobile sunt incorporate in camioane, care pot fi deplasate în teren și care au toată infrastructura necesară, atât software cât și de comunicații, pentru a gestiona local o situație de urgență.

Un alt exemplu care atestă expertiza Teamnet în domeniu este realizarea sistemului național 112. „În spatele acestui număr de telefon există o întreagă infrastructură, care presupune atât comunicații, cât și o platformă integrată software, care să poată gestiona situații deosebite într-un mod intuitiv și ușor de înțeles de către factorii de decizie. În acest moment, platforma acoperă toată gama de activități de care un operator al unui serviciu de urgență cum este 112 are nevoie pentru a gestiona astfel de situații, pornind de la sisteme de comunicații, trecând în zona operațională, și utilizând o serie de extensii care asigură colectarea mai eficientă a datelor din teren”, a declarat Hoinărescu.

Dupa 8 ani de cercetare si dezvoltare, Teamnet a creat o suită de produse integrate pentru managementul crizei si situațiilor de urgență, în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale. „Platforma Teamnet a fost recunoscută la International Business Awards, obținând 2 premii importante anul acesta, iar în 2015, România a fost premiată pentru cel mai bun centru 112 din UE, conform clasamentului Asociaţiei Europene a Numărului de Urgenţă (EENA)”, conchide directorul diviziei de Internațional.