Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecosistemele României - de la management sănătos, la conştientizarea poluării şi înapoi

dan_pavel_si_invitatii_sai.jpg

Dan Pavel, Stefan Nicolau si Naiana Milea in studioul RFI Romania
Dan Pavel, Stefan Nicolau si Naiana Milea

Poluarea face agenda publică naţională şi globală, din păcate, de o prea mare bucată de vreme. Despre una dintre cele mai perfide forme de poluare - deoarece are efecte colaterale, întinse pe cuante mari de timp, cea a penetrării pânzei freatice şi a sistemelor hidrologice, de la noi, cu deşeuri rezultate din ceea ce numim astăzi, agribusiness,  facem vorbire, la Business ON AIR, în ediţia de astăzi.

Munca echipei coordonate de doamna Milea, restrânse, ca număr, la nivelul nevoilor ţării, însă extrem de profesionalizate, în gestionarea împrumuturilor de la organismele internaţionale de resort şi a granturilor aferente, dublate de expertiza tehnică şi strategică, acumulată de domnul Nicolau, sunt puse în slujba armonizării şi rezolvării unei probleme vitale pentru resursele României de mâine. Şi asta pentru că, una din principalele surse ale poluării apelor este depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd. Proiectul este finanţat dintr-un împrumut de la Banca Mondială, iar ţinta principală  este reducerea poluării cu nitraţi, nitriţi, etc. din apă. Astfel, una dintre principalele activităţi ale proiectului este construirea de platforme comunale  şi individuale. Până acum au fost peste 100 de localităţi în care s-au făcut astfel de platforme, alături de dotarea cu echipamente de încărcat/descărcat/împrăştiat gunoiul.
Aflăm, în emisiune, direct de la invitaţii noştrii, despre Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, stadiul la nivelul lunii ianuarie 2015, la nivelul ţării, pentru că,în gestionarea proiectului, s-au definit trei mari componente: cea de definire a Zonelor Vulnerabile la Nitrați (ZVN) şi de investiții la nivel de comună, acolo, apoi, de sprijin pentru consolidarea și dezvoltarea capacității instituționale, şi finalmente, a treia, legată de campania de conștientizare și strategia aferentă de replicare.

Invitaţi: Naiana Milea, director al Unităţii Management de Proiect, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ştefan Nicolau, expert tehnic monitorizare-verificare

Emisiunea Business on air din 10 decembrie 2015