Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cerneală Neagră. Concurs naţional de scriere de literatură poliţistă

afisul concursului

În perioada 1 martie – 17 aprilie 2016, Delegaţia Valonia-Bruxelles organizează un concurs naţional de scriere de literatură poliţistă dedicat elevilor de liceu din România. Textele vor putea fi redactate în limba franceză sau în limba română. Cele mai bune trei texte în limba franceză şi cele mai bune trei texte în limba română vor fi recompensate cu premii. 

Pot participa toţi elevii care au împlinit 14 ani cu condiţia să fie înscrişi într-un liceu din România, public sau privat. Fiecare elev poate trimite un singur text. Textele vor avea maximum 5 pagini (10.000 de semne) şi vor putea fi scrise la alegere în limba română sau în limba franceză. Ele vor fi trimise numai în format electronic până pe data de 17 aprilie, ora 24.00, la adresa de email [email protected] pentru textele scrise în limba franceză şi [email protected] pentru textele scrise în limba română. În funcţie de numărul de texte primite, cele mai bune 15 texte vor fi publicate într-o colecţie de povestiri la editura Crime Scene Press. Cele mai bune trei texte în limba română şi cele mai bune trei texte în limba franceză vor fi recompensate cu premii. Regulamentul complet al concursului şi mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.cernealaneagra.com

Belgia francofonă are o tradiţie solidă în domeniul romanului poliţist, cu autori precum Georges Simenon, Stanislas-André Steeman, Jean Ray, Pascale Fonteneau sau Alain Berenboom. Acest gen literar este deseori considerat o specialitate belgiană, având în vedere succesul autorilor belgieni francofoni şi numeroasele traduceri ale operelor lor pe plan internaţional.
Un alt eveniment al proiectului Romanul poliţist belgian în prim-plan va fi prezenţa în România a lui Alain Berenboom, scriitor belgian francofon cunoscut pe plan internaţional, avocat şi profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles. Alain Berenboom va fi prezent la Bucureşti şi Iaşi în perioada 28 martie – 2 aprilie 2016 pentru a vorbi despre cel mai recent roman al său apărut în limba română la editura Crime Scene Press, Averea Gutmeyer, dar şi romanul Primejdii în regat, apărut în 2014 la aceeaşi editură. El va susţine, de asemenea, o conferinţă despre drepturile de autor şi internet pe 31 martie, la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti şi va anima o seară francofonă dedicată romanului poliţist pe 1 aprilie, la Librăria Kyralina din Bucureşti.

Mai multe informaţii despre concurs şi proiectul Romanul poliţist belgian în prim-plan sunt disponibile pe site-ul www.wbi.be/bucarest şi pe pagina de Facebook: www.facebook.com/DelegatiaValoniaBruxelles

 
Mihaela Dedeoglu în dialog cu Eric Poppe, delegatul Valonia-Bruxelles şi Jean-Baptiste Baronian, romancier, preşedinte al Asociaţiei "Amis de Georges Simenon"