Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Chișinău a fost deschis Oficiul de legătură NATO

centru_nato_chisinau_inaugurare.jpg

Fotografie de la inaugurarea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău
Fotografie de la inaugurarea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău
Image source: 
Guvernul R.Moldova

La Chișinău a fost inaugurat, vineri,Oficiul de legătură al NATO. La eveniment au participat premierul moldovean, Pavel Filip şi Secretarul General adjunct al Alianței Nord Atlantice, Rose Gottemoeller. Între timp, socialiștii nemulțumiți au organizat un protest, iar președintele pro-rus, Igor Dodon declară că deschiderea oficiului NATO ”constituie un prilej de mare îngrijorare”.

Secretarul General Adjunct NATO, Rose Gottemoeller susține că noul oficiu va oferi sprijin pentru o mai bună colaborare dintre Alianța Nord Atlantică și R.Moldova. De asemenea, va fi asigurată transparența a ceea ce face NATO în Moldova. ”NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv Suedia, Finlanda și Elveția, precum și cu țări care au relații strânse cu Rusia, precum Armenia. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem fi parteneri puternici”. 

NATO va sprijini în continuare reformele în Republica Moldova, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile privind lupta cu corupția”, susține Rose Gottemoeller.
 
La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că prin inaugurarea Oficiului va fi asigurată ”o resetare a activităţilor pe linia bilaterală, conform obiectivelor stabilite de comun acord în Planul de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO pentru anii 2017-2019”.„Ne propunem să organizăm cu ajutorul Oficiului NATO, acţiuni de diplomaţie publică pentru informarea obiectivă a cetăţenilor despre dialogul pe care-l avem cu Alianţa şi proiectele implementate cu asistenţa acesteia”,

Republica Moldova este şi îşi doreşte să fie în continuare un partener credibil în relațiile cu organizațiile internaționale. De aceea, cooperarea activă, atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu NATO, se află în capul listei în promovarea obiectivelor de reformare şi de modernizare a ţării pentru crearea condiţiilor aferente stabilității şi siguranței cetățenilor noștri”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Oficiul de Legătură NATO la Chişinău este o misiune diplomatică cu experţi din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicaţii militare şi este instituit în conformitate cu prevederile Acordului, semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către prim-ministrul Pavel Filip şi secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Igor Dodon: Deschiderea biroului NATO, un prilej de mare îngrijorare Indignat de inaugurarea biroului NATO la Chișinău, Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că ”graba cu care Guvernul Republicii Moldova acționează în acest sens comportă riscuri sporite pentru securitatea națională a statului. Desigur, această activitate distructivă a Guvernului și a majorității parlamentare, nu are menirea să consolideze suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova. Tendința poporului moldovenesc de a menține neutralitatea statului contribuie la stabilirea unui climat pașnic atât în țară, cât și peste hotarele ei. Scopul nostru este ca Republica Moldova să fie un stat dezvoltat, democratic, stabil și unit”.

În timpul ceremoniei de inaugurare a Oficiului NATO, câteva zeci de simpatizanți și membri ai Partidului Socialiștilor au protestat și au scandat ”NATO-afară”, ”Moldova-țară neutră”, ”Nu vrem război”.