Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concurs: "Iranul meu. Gustul amar al revoluției"

Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru pace (2003), avocata celor oprimați, care a știut să reziste în fața persecuțiilor politice din țara sa, este una dintre cele mai fascinante femei din zilele noastre. Cartea ne prezintă copilăria autoarei într-o familie iubitoare, netradițională, tinerețea în Iranul de dinaintea Revoluției din 1979 care l-a alungat pe șah, căsătoria și maternitatea, apoi lupta cu un regim opresiv.

Editura Corint si RFI Romania va invita sa participati la concursul Carte la RFI

Concurs: Adaugă un comentariu în modulul de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Iranul meu. Gustul amar al revoluției", carte apărută la Editura Corint. Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni până vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant. La concursul "Carte la RFI" nu se poate câștiga decât o singură dată la fiecare 6 luni.

Shirin Ebadi a devenit prima femeie judecător din ­țara sa, apoi secretară în tribunalul pe care îl prezidase atunci când autorităț­ile religioase au declarat că femeile nu pot fi judecători. A reușit să ajungă avocat în domeniul drepturilor omului, apărând femei și copii în procese politice în care majoritatea avoca­ților se temeau să pledeze. A fost arestată și amenin­țată cu moartea, dar a continuat să apere cu mult curaj victimele injustiț­iei și discriminării, devenind o voce puternică, recunoscută în lumea întreagă.

Admiratorii ei din Iran spun că este o femeie de oț­el. Fără îndoială, această luptătoare pentru drepturile omului are și o inimă de aur. Însă Shirin Ebadi a devenit conștiinț­a Republicii Islamice prin voin­ța ei de neclintit.” Time, Heroes & Icons

[Ebadi] și-a riscat viaț­a pentru a apăra democraț­ia, libertatea de exprimare și domnia legii.” The Boston Globe

Un portret emoț­ionant al unei vieț­i trăite în adevăr.” The New York Times Book Review

 

Despre autori:

SHIRIN EBADI (n. 1947), fost prima femeie judecător din Iran (1974), poziție la care a fost nevoită să renunțe în 1979, după Revoluția Islamică, când la putere au ajuns ayatollahul Khomeini și clericii conservatori. A fost obligată să lucreze ca secretară și abia în 1993 a primit aprobare pentru a practica avocatura. A apărat în instanță mai mulți disidenți și a militat pentru drepturile omului. În 2003 a primit Premiul Nobel pentru pace. Nevoită să-și părăsească țara în anul 2009, trăiește în exil la Londra, în Marea Britanie. A scris mai multe cărți, printre care Refugee Rights in Iran (2008), The Golden Cage: Three Brothers, Three Choices, One Destiny (2011), Until We Are Free: My Fight for Human Rights in Iran (2016).

AZADEH MOAVENI (1976), jurnalistă și scriitoare iraniano-americană, este autoarea cărților Lipstick Jihad: A Memoir of Growing Up Iranian in America and American in Iran (2005) și Honeymoon in Tehran: Two Years of Love and Danger in Iran (2009).

Câştigători:

  • Emil Erwin Minciu

  • Alina Hucai