Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concurs: "Contează pe mine", de Serge Joncour

Contează pe mine, cel mai recent roman al lui Serge Joncour, distins chiar în anul apariţiei cu Prix Interallié, urmăreşte fascinanta poveste de iubire ce se înfiripă între doi tineri care locuiesc în acelaşi imobil parizian.

Concurs: Adaugă un comentariu în modulul de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Contează pe mine", de Serge Joncour, volum apărut la Editura Polirom, în traducerea lui Mădălin Roşioru. Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni până vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.

Aurore, o stilistă deja cunoscută, şi Ludovic, un fermier convertit în recuperator de datorii, par să nu aibă absolut nimic în comun. Însă o întîmplare stranie îi leagă pe neaşteptate: în curtea imobilului se pripăşesc nişte corbi care pe ea o îngrozesc şi de care el o ajută să scape. Între cei doi se înfiripă o complicitate fermecătoare, ce se preschimbă încetul cu încetul în iubire. Romanul surprinde cu subtilitate ciocnirea violentă dintre lumea contemporană şi universul intim, dintre spaţiul urban şi cel rural, dintre solidaritate şi egoism, pe fundalul dereglării generale a societăţii, unde iubirea pare să fie, în cele din urmă, singurul mod de a supravieţui.

Serge Joncour, un scriitor fascinant şi abil, ştie ca nimeni altul să evoce viaţa contemporană şi neajunsurile ei, fricile celor din jur şi frumuseţea sufletelor. El descrie vertijul dragostei şi puterea aparenţelor fără să ridice glasul, păstrînd o strălucire a frazei care lasă povestea să alunece de la zîmbet la lacrimi. Comedia umană nu are nici un secret pentru el.” (Télérama)

Un roman formidabil construit din întîlnirea a două suflete singuratice, o poveste minunat scrisă, de o sensibilitate rară.” (L’Express)

Contează pe mine, de Serge Joncour, este cea mai frumoasă poveste de dragoste a sezonului literar francez 2016, istoria a doi oameni care, deşi nu au nimic în comun, ajung să se îmblînzească unul pe altul.” (Rtl.fr)

Carte recomandată de RFI România

 

AUTORUL

Serge Joncour, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori francezi ai generaţiei sale, s-a născut la Paris, în 1961. Şi-a dorit încă din copilărie să devină scriitor, făcîndu-şi debutul literar în 1998, cu romanul Vu, distins un an mai tîrziu cu Prix 

Jean-Freustié. I-au urmat, printre altele, U.V. (2003), care a obţinut Prix France Télévisions şi a fost ecranizat, L’idole (2004), adaptat de asemenea pentru marele ecran în 2012, Que la paix soit avec vous (2006), L’Amour sans le faire (2012), L’Écrivain national (2014), pentru care i s-a decernat Prix des Deux Magots, şi mai multe volume de povestiri. Cărţile sale au fost traduse deja în peste douăzeci de limbi.

Câştigători 

  • Cătălin Chiru 

  • Teodora Lovin 

  • Petraru Bianca 

  • Marcel Manea 

  • Bogdan Badea