Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tratament acordat pacienților de Covid19 în funcție de stadiul bolii evaluat prin test

foto_kit.jpg

Kit de testare Real Time PCR pentru spitalele unde sunt tratați bolnavii de Covid 19
Kit de testare Real Time PCR pentru spitalele unde sunt tratați bolnavii de Covid 19

Totul este posibil prin munca specialiștilor români care au creat un kit de testare Real Time PCR pentru spitalele unde sunt tratați bolnavii de Covid 19. Este, de altfel, rezultatul palpabil al unui proiect lansat în 2020 și care a fost coordonat de specialiștii de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie.

Au fost implicați medici de la Spitalul de Boli Infecţioase Iași , Pneumoftiziologie şi specialiștii CEMEX-Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală din cadrul Universității de Medicină din Iași. Echipa a fost completată de experții unei companii din domeniul medical. Kitul de testare indică cele trei gene ale virusului SARS Cov2 dar arată și stadiul bolii ceea ce ușurează prescrierea celui mai bun tratament pentru pacientul depistat pozitiv. Cercetător la Cemex Iasi, doctor bioinginer Gianina Dodi a explicat la RFI România că : „ sunt foarte puține țări, în Europa, cel puțin, care au dezvoltat un kit PCR. Noi, de un an jumătate, cumpărăm kituri din Coreea sau din China, ceea ce spune ceva.La o ultimă căutare fugitivă, cred că sunt trei țări în Europa care au dezvoltat un kit PCR, iar România se află printre acele trei țări. Asta e o chestie foarte importantă. Nici măcar nu trebuie să fie o super noutate că s-a dezvoltat un astfel de kit, care este un plus.„

„Testele și validările sunt de cel mai înalt nivel și au confirmat calitatea acestui prototip “

Cercetător la Cemex Iasi, doctor bioinginer Gianina Dodi face parte din marea echipă care lucrează de un an și jumătate la acest proiect după cum subliniază Bogdan Ionel Tamba profesor universitar la UMF IAŞI: „:Proiectul a fost dezvoltat și coordonat de către Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Microtehnologii de doamna profesor Mărioara Avram, Universitatea de Medicină este partenerul care a făcut validarea și testarea acestui prototip de dispozitiv de diagnostic rapid. Cât de important este? Cred că este suficient să ne uităm sau să deschidem presa în fiecare zi ca să înțelegem că orice efort, orice nouă posibilitate tehnologică de a diagnostica mai rapid și eficient, mai ușor, pacienții infectați cu virusul Sars-CoV-2 este binevenit. Cred că este extrem de important să avem astfel de soluții tehnologice.„ Bogdan Ionel Tamba profesor universitar la UMF IAŞI, coordonator al Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare in Medicina Experimentala a ținut să sublinieze că “ :Proiectul a avut o valoare totală de două milioane de lei. A fost finanțat de Unitatea Executivă de Finanțare a Învățământului Superior de Dezvoltare și Cercetare, o subunitate a Ministerului Cercetării. Proiectul a fost lansat în 2020, în plină pandemie și constituie, zic eu, un bun exemplu, un model de cum se pot organiza competiții de finanțare rapid, eficient și iată, în doar un an jumătate, cu rezultate palpabile. Testările și validările prototipului care s-au efectuat în CEMEX în cadrul Universității de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” din Iași, testele și validările sunt de cel mai înalt nivel și au confirmat calitatea acestui prototip. “

Doctor bioinginer Gianina Dodi : “ Kitul RT-PCR, prin diagnosticul pe care îl dă ne arată pe unde se află infecția, ce stadiu este”

Kitul identifică toate variantele de virus, inclusiv cele emergente în anul 2021, ceea ce limitează semnificativ riscul de rezultat fals negativ și, ceea ce este foarte important, detectează simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS CoV-2 și o genă control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare. Cercetător la Cemex Iasi, doctor bioinginer Gianina Dodi a detaliat : “: Kitul de RP-PCR, prin diagnosticul pe care îl dă, ne arată pe unde se află infecția, ce stadiu este, că este incipientă, că este spre final, că este la jumătate, depinde unde este în funcție de ciclul de amplificare. Cu cât kitul are o sensibilitate mai mare, cu atât știm pe unde suntem. De exemplu, știm că suntem în primele cinci zile, clar luăm antiviral. Nu știm că suntem în primele cinci zile, nu mai funcționează, degeaba mai luăm antiviral dacă nu suntem la perioada respectivă. Ne oferă o acuratețe pentru o mai bună schemă de tratament“ Cercetător la CEMEX, Gianina Dodi spune ca testul are precizie de 100%. Acesta este destinat doar spitalelor Testul PCR este capabil să ofere rezultatul într-o oră și jumătate. Se câştigă 30 de minute .

„ Un kit care să le îmbine pe toate și CoV-2 și virusurile gripale, planul de viitor”

.Dar cercetătorii nu se vor opri aici. Doctor bioinginer Gianina Dodi dezvăluie planurile viitoare de cercetare : “ Sperăm să continuăm pentru că, pe plan mondial, ce se încearcă și se reușește în China, Coreea, în partea mult mai avansată din punct de vedere al tehnologiei, este să fie același kit și pentru virusurile gripale. Una din problemele pe care le întâmpină kiturile în aceste momente este că putem să avem un rezultat care este o gripă și ar fi perfect să avem un kit care să le îmbine pe toate și CoV-2 și virusurile gripale, acesta ar fi planul de viitor pentru noi. Deja am scris o propunere, sper să avem succes, ca să avem un kit multifuncţional.“

 

Preţul unui kit cu 50 de teste porneşte de la 300 euro, iar produsul va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania.