Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Călin Netzer: ”Filmul prezintă relația patologică dintre o mamă și fiul ei”

Pelicula "Poziţia copilului", regizată de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seară trofeul Ursul de Aur, pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin. Relatează din capitala Germaniei - și a filmului în aceste zile - corespondentul RFI William Totok.

"Poziţia copilului" s-a aflat în competiţia oficială alături de alte 18 filme. Filmul a fost aclamat de presa internaţională, Die Welt titrând anterior: "În sfârşit, un favorit la Ursul de Aur!", în timp ce Variety a apreciat prestaţia Luminiţei Gheorghiu. "Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010).

”În principal, este vorba despre o relație patologică între mamă și fiu. Asta este baza filmului. Tot ce este în jurul acestei povești, de la accident la corupție este în plan secund”, a declarat regizorul Călin Peter Netzer.

În centrul filmului lui Netzer se află o relaţie problematică între o mamă hiperprotectivă (Luminiţia Gheorghiu) şi fiul ei (Bogdan Dumitrache), un băiat de bani gata, arogant şi plin de sine. După ce băiatul produce un accident mortal, mama sa, o arhitectă cu relaţii, încearcă să intervină pentru a-l salva de pedeapsă. Pe acest fundal ficţional, filmul zugrăveşte acea mentalitate a unei pături sociale sus-puse care prin trafic de influenţă şi prin corupţie se consideră mai presus de lege. Deşi regizorul a relativizat acest aspect al filmului său la conferinţa de presă care a urmat după decernarea premiilor, comentatorii - şi probabil şi juriul - au apreciat tocmai această dimensiune politică a peliculei ce oglindeşte realitatea românească şi o anumită mentalitate viciată (mentalitatea bacşişului!) care s-a perpetuat de-a lungul vremurilor în România.

"Poziţia copilului" este o producţie Parada Film, în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

Cu Urşi de Argint pentru cele mai bune roluri feminine şi masculine, pentru regie, cît şi pentru cel mai bun scenariu au fost distinşi: filmul despre situaţia romilor din Bosnia-Herţegovina, „Un episod din viaţa unui colector de fier vechi”, în regia lui Danis Tanovici (care a luat şi Ursul de Argint reprezentând marele premiu al juriului); pelicula din Canada francofonă, „Vic şi Flo au văzut un urs” de Denis Côté; „Gloria” în regia chilianului Sebastián Lelio; „Cortina trasă” a regizorului iranian Jafar Panahi şi debutul regizorului din Kazahstan, Emir Baigazin, „Lecţii armonioase” şi filmul american al lui David Gordon Green, „Avalanşa Prince“.

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok