Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Microstagiunea de monodrame „4 fărâme de teatru polonez”, la Teatrul Foarte Mic

rsz-microstagiunea-monodrame-4-farame-teatru-polonez1-300x229.jpg

Microstagiunea de monodrame „4 fărâme de teatru polonez”, la Teatrul Foarte Mic

Azi, 26 martie, la Teatrul Foarte Mic din București va începe microstagiunea de monodrame sub genericul „4 fărâme de teatru polonez”. Până pe 23 aprilie, publicul bucureștean va avea ocazia să vadă patru spectacole one-man show diferite ca structură și abordând teme diverse, apreciate de critici și de publicul polonez și premiate în cadrul unor festivaluri de gen importante. 

Organizatorii evenimentului, Institutul Polonez și Teatrul Mic din București, vor aduce în România patru actori polonezi renumiți, care vor prezenta creații reprezentative pentru scena poloneză independentă a ultimilor ani. Spectacolele alese îmbrățișează forme diferite: de la textul dramatic pus în scenă conform indicațiilor autorului, așa cum face Mateusz Olszewski în piesa „Novecento” de Alessandro Baricco, până la spectacolul de autor, bazat exclusiv pe experiența personală a actorului, vezi „Clapham Junction” de Marcin Brzozowski. Pe de altă parte, monodramele „Miłka” de Krzysztof Grabowski (inspirată de piesa „Groapa cu nisip” de Michał Walczak), și „Orfeu și Euridice” de Janusz Stolarski (inspirată de poemul omonim scris de Czesław Miłosz) încearcă să extragă sensuri noi din niște opere literare aparent ușor de interpretat. Astfel, improvizația și jocul organic al lui Krzysztof Grabowski au dus la deconstrucția piesei teatrale de bază, în timp ce proiecțiile video și muzica folosite de Janusz Stolarski creează pe scenă imagini de vis.

Spectacolele, deși construite inițial pentru publicul polonez, vor putea fi urmărite cu ușurință de către spectatorii din România datorită versiunilor în limbile română sau engleză pregătite special cu această ocazie, fie prin supratitrarea lor.

Primul spectacol, „Miłka” este un one-man show inspirat din piesa „Groapa cu nisip” a autorului Michał Walczak, una dintre cele mai des reprezentate piese de teatru contemporan polonez. „Monodrama lui Krzysztof Grabowski este o povestire despre singurătatea absolută, despre căutarea sinelui. Despre o persoană care nu se poate regăsi, nu poate spune de cine are nevoie, iar atunci când își inventează o prietenă, nu poate trăi cu ea.” Din piesa cu două personaje a fost înlăturată Miłka. A rămas Protazek, cu lumea sa compusă din bucăți. Prima dintre ele, cea care îi este cea mai apropiată, este lumea jocului cu figurina sa, Batman. Lumea evadării din viața reală, care provoacă durere, creează complexe, condamnă la singurătate… această lume, numai a lui, este jucată în limba sufletului, a inimii lui – în limba polonă. Încercarea legăturii cu o altă persoană, ultima sforțare de a se deschide în fața altui om, este jucată într-o limbă străină lui Protazek. El se străduiește să comunice într-o limbă pe care nu o cunoaște. Cu toate acestea, cele două lumi se întrepătrund. Dacă se întâmplă ceva într-una dintre aceste lumi, acest lucru se răsfrânge și asupra celei de-a doua. Acest parcurs îi permite spectatorului să urmărească firul principal al poveștii și să meargă pe urmele acestei istorii.

 

26.03.-23.04.2013: Microstagiunea de monodrame „4 fărâme de teatru polonez”, Teatrul Foarte Mic, bd. Carol nr. 21

Marți, 26.03.2013, ora 19.00: Krzysztof Grabowski - „Miłka”

Marți, 9.04.2013, ora 19.00: Janusz Stolarski - „Orfeu și Euridice”

Marți, 16.04.2013, ora 19.00: Marcin Brzozowski - „Clapham Junction”

Marți, 23.04.2013, ora 19.00: Mateusz Olszewski - „Novecento”

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrelor Mic și Foarte Mic, prin rețeaua Eventim