Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filmul documentar: instrument de cunoaștere și schimbare pentru tinerii români

220 de elevi din liceele din București și din țară au participat la primul studiu care cercetează impactul educației prin film documentar în viața tinerilor. Studiul a fost realizat de shortCUT Research pentru proiectul educațional Cluburile de Film MANIFESTO. 

Filmul documentar schimbă atitudinea și comportamentul tinerilor

Filmele documentare vizionate și dezbătute în mediul școlar deschid perspectivele liceenilor, contribuie la modificarea atitudinii și comportamentelor lor cu privire la problemele globale, cresc dorința de exprimare și implicare civică. Acestea sunt câteva din concluziile studiului  realizat de shortCUT Research în cadrul proiectului de educație non-formală și cinematografică MANIFESTO, inițiat de asociația ORICUM. La cercetare au participat 220 de elevi care de-a lungul anului școlar au organizat un Club de Film Manifesto în propriul liceu, generând proiecții și dezbateri în jurul filmelor documentare ce pun în discuție drepturile omului, protejarea mediului, discriminarea, diversitatea culturală, dezvoltarea economică. 

Proiectul și cercetarea Manifesto au fost susținute de ING Bank România. 

Proiecțiile și dezbaterile stimulează capacitatea critică, dorința de implicare civică, încrederea în forță individuală de schimbare

Implicarea în programul MANIFESTO a dus la sporirea capacității de analiză critică a subiectelor de actualitate, stimularea dorinței de implicare civică și creșterea încrederii în ideea de schimbare. Numărul tinerilor care s-au arătat încrezători în capacitatea comunității de a influența problemele din jur a crescut cu 20 de procente după participarea la proiecții, la fel ca și nivelul de încredere în propria putere de schimbare. 

Per total, apartenența la Cluburile de Film Manifesto a produs o schimbare de perspectivă și lărgirea viziunii asupra lumii. Tinerii au devenit mai dornici să se implice în acțiunile sociale locale și să-și facă auzită vocea civică. 30 de proiecte de schimbare socială în comunitățile locale au fost inițiate de echipe de liceeni în cadrul Competiției MANIFESTO, iar 3 dintre ele au prinit finanțare pentru a fi aduse la viață.

Ecologie, echilibrul planetei și drepturile omului: teme sensibile pentru liceeni

Studiul a arătat că liceenii sunt preocupați și sensibilizați de câteva probleme specifice: echilibrul planetei, respectarea drepturilor omului și statutul minorităților etnice.  83% din respondenți au considerat că echilibrul planetei este mai important decât  exploatarea resurselor pentru confort imediat. În acelaști timp,  80% din tinerii expuși la filme documentare au fost de acord că ”drepturile omului nu sunt respectate în toate țările” și că este nevoie de acțiuni sociale care să reglementeze situația.