
Cultură
Colocviu: Penser avec les Grecs : les travaux et la postérité de Jean-Pierre Vernant
jp-vernant-2013.jpg

Ceremonia de deschidere va avea loc luni, 8 aprilie, la ora 9.30 la sala Elvira Popescu de la Institutul francez din Bucureşti, iar continuarea atelierului va avea loc la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti.
Încă de la prima sa carte, Les Origines de la pensée grecque, publicată în 1962, Jean-Pierre Vernant a propus cele mai inovante analize ale miturilor greceşti, în continuitatea lucrărilor lui Dumézil şi Lévi-Strauss. Apărător fervent al învăţăturii greceşti, mare erudit, Vernant este şi o călăuză minunată : ultima lui lucrare, L'Univers, les dieux, les hommes, a fost tradusă în 32 de limbi, printre care şi româna. Fost profesor onorific la Collège de France, Jean-Pierre Vernant a revoluţionat studiile clasice şi a participat la formarea multor cercetători, creând de-a lungul timpului o adevărată şcoală de gândire. Aceşti cercetători români şi francezi au hotărât să-i aducă un omagiu Profesorului Vernant.
Aceşti cercetători români şi francezi au hotărât să-i aducă un omagiu Profesorului Vernant prin organizarea pe 8 şi 9 aprilie la Institutul francez din Bucureşti şi la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti a unui colocviu intitulat « Penser avec les Grecs : les travaux et la postérité de Jean-Pierre Vernant ». În jur de douăsprezece prezentări vor avea loc în aceste două zile.
Colocviul este organizat în colaborare de către Catedra de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei şi Centrul de Istorie Comparată a Societăţilor Antice (CICSA) din cadrul Universităţii Bucureşti şi de către Institutul francez din Bucureşti, sub responsabilitatea dnei. Christine COSTE, profesor de filosofie la Liceul francez "Anna de Noailles" din Bucureşti, a dnei. Alexandra LITU, de la Catedra de Istorie Antică a Universităţii Bucureşti şi a dnei. Zoe PETRE, profesor de Istorie Antică în cadrul Universităţii Bucureşti.
Intervenții :
Stella Georgoudi (ANHIMA-EHESS Paris)
Catherine Darbo-Peschanski (ANHIMA- EHESS Paris)
Françoise Frontisi Ducroux (Collège de France)
Marcello Carastro (ANHIMA-EHESS Paris)
Dan Dana (CNRS /ANHIMA, EHESS Paris)
Zoe Petre (Universitatea Bucureşti)
Emilia Ndiaye (Universitatea din Orléans, Facultatea de Limbi antice)
Magdalena Indrieş (Universitatea din Oradea, Facultatea de Litere, Catedra de limbă şi literatură română)
Valentin Botez (Universitatea Bucureşti, Catedra de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei)
Alexandra Liţu (Universitatea Bucureşti, Catedra de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei)
Carol Cãpiţã, (Universitatea Bucureşti, Catedra de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei)
Gheorghe-Alexandru Niculescu (Institutul de Arheologie «Vasile Pârvan » din Bucureşti)
Theodor E. Ulieriu-Rostás (EHESS Paris & Universitatea Bucureşti)