Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezenţă românească slabă la Cannes 2013

prezenta-romaneasca-slaba-cannes-2013.jpg

Festivalul de Film de la Cannes

La Paris s-au făcut publice joi listele filmelor aflate în competiţie la Festivalul de la Cannes, manifestare aflată la a 66-a ediţie, ce va avea loc între 15 şi 26 mai. 19 pelicule vor fi în cursă pentru faimoasa "Palme d'Or". Nici un film românesc, însă, nici pentru marele premiu, nici în competiţia paralelă "Un certain regard".

Nici un român, 6 francezi, din nou fraţii Coen, iarăşi Steven Soderbergh şi doar o femeie: iată un fel de a rezuma cursa pentru "La Palme d'Or" 2013. Juriul din acest an va fi cunoscut de-abia săptămâna viitoare, se cunoaşte doar preşedintele echipei: Steven Spielberg. Şi în acest an, pe treptele roşii ale Palatului Festivalurilor din Cannes vor urca staruri de renume mondial: Leonardo DiCaprio, Robert Redford, Matt Damon, Michael Douglas sau Marion Cotillard, ca să-i amintim doar pe câţiva.

Fraţii Ethan şi Joel Coen, deja recompensaţi cu marele premiu în 1991 pentru "Barton Fink" revin anul acesta pe Croazetă cu "Inside Llewyn Davis", povestea unui cântăreţ de folk american din anii '60. Despre viaţa tumultoasă a unui alt cântăreţ american homosexual din aceeaşi perioadă, pe nume Liberace, vorbeşte şi filmul lui Stevan Soderbergh, "Behind the Candelabra". Regizorul fusese recompensat cu "Palme d'Or" în 1989. Cine va atrage privirile criticilor anul acesta va fi şi iranianul Asghar Farhadi, cu filmul "Trecutul". Regizorul în vârstă de doar 41 de ani triumfase acum doi ani cu pelicula "O despărţire", cucerind cu ea chiar Oscarul pentru cel mai bun film străin.

 

Roman Polanski, la Cannes

 

Alături de patru americani, aşadar, şase regizori francezi vor râvni şi ei anul acesta la "Palme d'Or". Printre ei, veteranul franco-polonez Roman Polanski, în vârstă de 79 de ani, care va prezenta în competiţie filmul "Venus cu blană". Un film erotic, inspirat din romanul cu acelaşi nume al scriitorului austriac Leopold Sacher-Masoch, cel care a dat numele masochismului. Observatorii prezic deja un scandal la orizont. Să nu uităm că Polanski a primit şi el marele premiu la Cannes în 2002, pentru filmul "Pianistul", peliculă recompensată şi cu Oscarul pentru regie.

În sfârşit, o singură femeie e în cursă anul acesta pentru marele premiu, un pas înainte faţă de ediţia precedentă, la care organizatorii nu selecţionaseră decât regizori bărbaţi, lucru ce fusese aspru criticat. Acum, deci, Valeria Bruni-Tedeschi, sora Carlei Bruni, fosta primă doamnă a Franţei, se prezintă cu filmul "Un castel în Italia".

Dacă Europa şi SUA reprezintă lotul mare de regizori selecţionaţi, nu lipsesc nici japonezii, chinezii, mexicanii şi un regizor african din Ciad în cursa cea mare.

În principala secţiune paralelă, "Un certain regard", filmul de deschidere "The Bling Ring" este semnat de Sofia Coppola şi evocă povestea adevărată a unor adolescente californiene, care au spart casele unor staruri în urmă cu doi-trei ani.

 

Un tânăr realizator din România

 

Dacă nici un român nu este de data aceasta în cursă nici pentru "La Palme d'Or", nici la "Un certain regard", în selecţia Cinéfondation, rezervată filmelor de şcoală de cinema din lumea întreagă, se regăseşte un tânăr realizator din România. Tudor Cristian Jurgiu vine pe Croazetă anul acesta cu scurt-metrajul "În acvariu". Acelaşi regizor semnase în trecut şi "Câinele japonez" şi "Nunta lui Oli".

Pentru competiţia acestei a 66-a ediţii, diversele comitete de selecţie au vizionat exact 1.858 de filme, începând cu 1 iunie 2012. Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului a avut ultimul cuvânt de spus în alegerea celor 19 filme pentru competiţia oficială şi cele 15 din secţiunea "Un certain regard".

Tot organizatorii decid care sunt filmele de deschidere şi închidere, cui i se aduce un omagiu şi de ce. Astfel, în deschiderea de anul acesta se va putea viziona "Marele Gatsby", cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. În finalul festivalului va rula pelicula "Zulu" a francezului Jérôme Salle.

Într-un omagiu adus celebrului actor şi regizor Jerry Lewis, în vârstă de 87 de ani, se va proiecta la Cannes, în prezenţa autorului, ultimul său rol în pelicula "Max Rose" a lui Daniel Noah.

Anul acesta, Festivalul de la Cannes va celebra şi centenarul cinematografiei indiene. În apărarea libertăţii de expresie, preşedintele festivalului a conceput o expoziţie de caricaturi de presă din lumea întreagă.