
Cultură
Paul Goma ar putea reveni în august la Chişinău
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Scriitorul Andrei Ţurcanu, care timp de patru ani a luptat pentru cetăţenia moldovenească a disidentului român de sorginte basarabeană spune la RFI că ideea desemnării lui Paul Goma în funcţia de şef al Centrului de Studiere a Comunismului a venit unui grup de entuziaşti, care îl susţine pe Goma. Un asemenea Centru, nu poate fi deschis însă în lipsa disidentului român.
"Paul Goma şi-a dat acordul să vină la Chişinău"
"Ar fi foarte important să fie Paul Goma în fruntea acestui Centru. Scriitorul ştie că va fi deschisă o asemenea instituţie şi şi-a dat acordul să vină la Chişinău cu traiul, cu întreaga familie. Urmează să ajungă la Chişinău, imediat cum rezolvăm problema unui sediu. Deocamdată nu există susţinerea autorităţilor. Am discutat cu un grup de oameni de afaceri, am făcut un apel în presă. Există un grup de entuziaşti şi în România, au vorbit şi cu un grup de oameni de afaceri de acolo, dar şi din exterior", continuă scriitorul moldovean.
Andrei Ţurcanu şi-a exprimat speranţa că vor fi găsiţi banii necesari pentru a procura un sediu. "Pentru că are nişte probleme locomotorii recidive din închisoare, Paul Goma şi-ar dori să locuiască împreună cu familia în incinta noului Centru", continuă Andrei Ţurcanu.
"La noul Centru sperăm să adunăm cât mai mulţi tineri în jurul lui Goma"
Referindu-se la activitatea noii instituții, scriitorul Țurcanu spune că pentru început vor fi mai mulți voluntari. "Sperăm să adunăm cât mai mulți tineri în jurul lui Goma, care vor colecta informații, documente, în special mărturii video, audio, de la oamenii care au suferit în comunism. Această activitate va avea un efect dublu. Întâi și întâi se va stoca, cerceta un material viu al comunismului, iar pe de altă parte, tineretul care va fi inclus în această muncă își va găsi în felul acesta un alt viitor, decât cel pe care îl avem azi", susține scriitorul din Republica Moldova.
Disidentul român a primit paşaportul moldovenesc
Recent, Paul Goma a primit cetățenia Republicii Moldova, iar pașaportul moldovenesc i-a fost deja trimis la Paris. "Pentru Paul Goma, această cetățenie înseamnă o reîntoarcere acasă, pentru noi înseamnă foarte mult. Am curățat o pată de rușine care stătea nu doar pe obrazul românilor din Basarabia, dar și din România, de a avea un apatrid de talia lui Goma la Paris. Cu venirea lui Goma acasă, noi nu avem decât de câștigat. Sperăm ca în luna august, Paul Goma să vină în Republica Moldova, dacă vom rezolva problema sediului. Nu ne-am dorit să facem apel la politicieni, pentru că nu vrem să legăm numele lui Goma de un politician sau altul. Goma trebuie să fie al tuturor. Nu în afara politicii, dar în afara partidelor", conchide Andrei Țurcanu.
În octombrie 2010, când Paul Goma împlinea 75 de ani, la Chişinău au fost organizate mai multe evenimente culturale. Acestea s-au desfăşurat însă în lipsa omagiatului. Paul Goma şi-a dorit atunci să fie prezent, dar a fost dezamăgit, indignat şi supărat pe autorităţile de la Chişinău, pentru că nu au depus eforturi pentru a acorda cetăţenia Republicii Moldova întregii familii.
Paul Goma, propus la Premiul Nobel pentru Literatură
Cunoscutul scriitor disident român de sorginte basarabeană, Paul Goma a fost propus în ianuarie 2013 la Premiul Nobel pentru Literatura 2013 de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Este pentru prima dată când un scriitor basarabean este înaintat pentru acest premiu.
Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935, în satul Mana, comuna Vatici, judeţul Orhei. Este cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste, supranumit "Soljeniţîn-ul României" şi unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori postbelici. Odată cu cedarea Basarabiei fostei URSS, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, familia Goma s-a refugiat în România şi ulterior a plecat la Paris. Acolo, Paul Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a lui Nicolae Ceauşescu.