Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziția World Press Photo, deschisă pentru public

04-rodrigo-abd.jpg

Foto : Rodrigo Abd

Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, și-a deschis astăzi porțile pentru public, începând cu ora 11.00. Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă până pe 26 mai 2013, în Piața Universității din București, între orele 11.00 – 21.00.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 9 mai, în cadrul unui eveniment de gală la care sunt așteptate personalități din mediul cultural, social și politic din țară și din străinătate.

Anul acesta, expoziția se bucură de susținerea Festivalului Internaţional „George Enescu”, în calitate de partener cultural. Cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România sprijină prezentarea expoziției World Press Photo la București, deoarece această inițiativă contribuie la conectarea țării la circuitul mondial al creativității și exprimării libere. Astfel, în cadrul evenimentului de pe 9 mai, Festivalul va fi prezent printr-un moment muzical, care va fi  un preview la ediția din acest an a prestigioasei manifestări.

Expoziția este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, care activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată impunerii unor standarde ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial.foto : Wei Seng Chen

Competiția World Press Photo a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii.

Toate lucrările înscrise în concurs sunt deschise publicului prin intermediul expoziției anuale care călătorește în întreaga lume, ea fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări - și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Anul trecut, expoziția a fost readusă in București, după 18 ani de absență, prin eforturile Fundației Eidos, care organizează expoziția și anul acesta.

Fundaţia Eidos a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani de fotojurnalistul Cristian Movilă, pentru a declanșa potenţialul comunităţilor creative din România, prin promovarea exprimării artistice proaspete. Fundația își propune să inspire şi să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Proiectele Fundației Eidos încurajează creativitatea, având încredere în rolul de pionierat al artiştilor români - acela de a păstra proaspătă expresia artei ca instrument de exprimare personală şi schimbare socială.foto : Tomas Munita

Expoziția World Press Photo 2013 București este realizată cu sprijinul Primăriei București și ArCub.

Sponsorii principali ai World Press Photo 2013 București sunt Fratelli Social Events, Biutiful, GDF Suez, Aqua Carpatica, Airfrance / KLM, Cocor Media Channel, Microsoft, Axa Insurance, Petrom, Ines IPTV, ApaNova București, Automobile Bavaria și Ambasada Regatului Țărilor de Jos, iar expoziția este realizată cu sprijinul Spectacular, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Fan Courier, Kondiment și Hotel Cișmigiu.

Parteneri media: IQAds,  Dilema Veche, Adevărul, Elle, Esquire, Șapte Seri, Discovery Channel, România TV,  RFI România, Hotnews, Modernism, Cinemagia, Feeder.ro, LiterNet, VICE și HotCity.

Expoziția World Press Photo la București este susținută de TVR. Partener cultural: Festivalul Internațional George Enescu.