Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cannes. 67. Nici un film românesc în competiţia oficială

cannes.jpg

A început a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

Start al celei de-a  67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Lume multă, petreceri grandioase cu staruri dar şi ziarişti, aproape 5 mii de persoane acreditate anul acesta faţă de doar 700 acum 50 de ani. Timp de două săptămâni cinefilii vor avea ochii îndreptaţi spre Cannes. 

Ca să se selecteze filmele în competiţie au fost vizonate nu mai puţin de 1700 de lung-metraje. În final au fost alese 60 de pelicule care sunt deci în concurs anul acesta. Printre ele 18 pentru mult-râvnita Palme d’or , cel mai prestigios premiu decernat aici şi alte 20 de lung-metraje care concurează la secţiunea Un certain regard, a doua cea mai cunoscută secţiune a festivalului de la Cannes.  

Francezul Bertrand Bonello e în marea competiţie cu o nouă biografie consacrată creatorului de modă Yves Saint Laurent, filmul se cheamă dealtfel « Saint Laurent ». Unii îl dau deja favorit pentru marele premiu.

Canadianul David Cronenberg cu pelicula « Maps to the stars » concurează şi el pentru La Palme d’or la fel ca şi fraţii belgieni Jean-Pierre şi Luc Dardenne care au venit anul acesta cu filmul « Deux jours, une nuit »  (Douà nopţi, o zi) .

Revine pe croazetă în acest an şi regizorul elveţian Jean-Luc Godard în vârstă de 83 de ani cu pelicula « Adieu au langage » (Adio limbajului).

Michel Hazanavicius, cel care a semnat succesul planetar « The Artist » vine la această ediţie cu ceva complet diferit de precedentele sale comedii. « The search » pune în scenă al doilea război din Cecenia iar rolul principal, o directoare de ONG, este jucat de Bérénice Bejo, soţia lui Hazanavicius şi vedetă de asemenea în « The Artist ».

În fine veteranul britanic Ken Loach revine şi el la Cannes cu “Jimmy’s hall” în care schiţează lupta unui lider communist din anii 30 contra instanţelor catolice.

La secţiunea Un certain regard se ramarcă prezenţa masivă a unor actori care au trecut de cealaltă parte a camerei de filmat. E cazul lui Asia Argento, a lui Mathieu Amalric şi a lui Ryan Gosling venit aici cu filmul « Bird people » după ce s-a remarcat ca actor în filmul devenit cult « Drive ».

 

Cine face parte din juriul de la Cannes

Am vorbit despre filme, să vedem cine le va juriza.  Preşedinta juriului din acest a este neo-zeelandeza Jane Campion. Ea îi succede lui Steven Spielberg la prezidiul juriului de la Cannes. Reamintim că Jane Campion este singura femeie cu două Palme d’or la Cannes – primul premiu obţinut în 1986 pentru scurt-metrajul « Peel » şi al doilea pentru lung-metrajul « Lecţia de pian » în 1993.

Campion va prezida un juriu format din 5 femei şi 4 bărbaţi. Printre ei să-i amintim pe actorul american Willem Dafoe care a turnat circa 80 de roluri diferite în cariera sa, ultima dată în « Grand Budapest Hotel » în regia lui Wes Anderson. Regizoarea americană Sofia Coppola, membră a juriului, este ca la ea acasă pe croazetă. Încă din 1999 primul ei lung-metraj « Virgin suicides » era prezent în secţiunea paralelă La quizaine des réalisateurs. Ultimul ei film « The bling ring » concura anul trecut la Cannes în secţiunea Un certain regard. În fine tot din juriul prezidat de Campion face parte şi actriţa franceză Carole Bouquet care a jucat cu cei mai mari regizori ai lumii, când în pelicule comerciale când în filme de autor.

 

Filmul « Grace de Monaco », subiect de scandal la Cannes

Filmul « Grace de Monaco » e deja înconjurat de o intensă polemică alimentată de violente critici. Neînţelegeri cu producătorul american – atot-puternicul Harvey Weinstein care vrea o altă versiune a montajului decât cea prezentată de regizor – proteste ale familiei princiare Grimaldi din principatul Monaco – filmul şi-a făcut o faimă încă înainte să fie proiectat. Olivier Dahan, regizorul francez, spune că nu a vrut să facă o biografie   a actriţei americane Grace Kelly,  devenită prinţesă monegască sub numele de Grace de Monaco. El se inspiră cert din fapte reale – în particular tensiunile fiscale dintre Franţa şi bogatul principat în anul 1962 – dar lasă frâu liber imaginaţiei. Copii lui Grace şi Rainier de Monaco – Stéphanie, Caroline şi Albert – au dat însă un comunicat în care denunţă filmul şi le cer fotografilor să lase jos aparatele în momentul în care echipa ce a realizat pelicula va urca celebrele trepte ale festivalului. Presa anglosaxonă a avut  nişte critici acerbe, mai putin răi au fost jurnaliştii francezi. « Cum poţi face un film atât de plictisitor dintr-o poveste atât de ofertantă » se întreabă de exemplu Hollywood Reporter. Britanicii de la Guardian descriu « o catastrofă uluitoare mai rea decât filmul despre prinţesa Diana ». În Franţa însă l’Express salută demersul regizorului în timp ce jocul autraliencei Nicole Kidman – cea care o joacă pe Grace -  este salutat de alţi critici.

Sămânţă de scandal provoacă şi « Welcome to New York ». Filmul se inspiră mult din viaţa lui Dominique Strauss-Kahn dar, spune distribuitorul său, a fost supus unor presiuni enorme. Drept răspuns – o adevărată palmă mai bine zis în lumea filmului – pelicula va ieşi sâmbătă în Franţa dar doar pe internet nu şi pe marile ecrane! Bineînţeles că filmul în care rolul principal este jucat de Gérard Depardieu va putea fi văzut la Cannes dar nu pe ecranele oficiale ale competiţiei.

 

Prezenţă modestă a românilor anul acesta la Cannes

Doar două filme sunt prezente. Primul în selecţia scurt-metrajelor la secţiunea Quinzaine des réalisateurs cu « Trece şi prin perete » a lui Radu Jude care este o adaptare după o povestire de Cehov.

A doua peliculă, tot scurt metraj, prezentată ca o co-producţie româno-maghiară în regia Petrei Szöcs, care se intitulează « Execuţia », film în care trei copii din Cluj refac execuţia cuplului Ceauşescu.

Două-trei filme scurte româneşti vor mai putea fi vizionate şi la ceeace se cheamă « short film corner » din cadrul Târgului de film care are loc în paralel.

Într-o proiecţie specială dar în afara oricărei competiţii va fi prezentat filmul “Podurile din Sarajevo” semnat de 13 regizori diferiţi. Printre ei se numără şi Cristi Puiu.

Regizorul româno-francez Radu Mihăileanu vine şi el la Cannes dar pe post de producător şi co-scenarist al filmului « Caricaturistes– fantassins de la démocratie », povestea reală a 12 caricaturişti din diverse ţări care apără valorile democratice cu creionul, ca singură armă.