Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristina Flutur despre rolul din "Résistance": "M-au atras povestea şi personajul"

resistance.jpg

Cristina Flutur despre rolul din "Résistance": "M-au atras povestea şi personajul"

Începând de luni seară pe canalul francez TF1, cel mai important din Hexagon şi unul dintre principalele posturi de televiziune din Europa, este difuzat un nou serial intitulat "Résistance".

Timp de 6 episoade sunt evocate faptele eroice comise în timpul celui de-al doilea război mondial de tinerii implicaţi în Rezistenţa franceză. Primele critici salută deja jocul tinerilor actori care au luat parte la acest ambiţios proiect iar printre aceşti actori se numără şi Cristina Flutur. Laureata de la Cannes de acum doi ani din filmul "După dealuri" al lui Cristian Mungiu o interpretează pe Cristina Boico, mătuşa politologului şi scriitorului Vladimir Tismăneanu care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a făcut parte dintr-o organizaţie de rezistenţi.

Într-un interviu acordat lui Vasile Damian, Cristina Flutur povesteşte cum a fost selecţionată pentru acest rol, cât de greu i-a fost să joace pentru prima dată în limba franceză, cum a fost să joace alături de vedete franceze precum Fanny Ardant sau Richard Berry. Pentru început însă ea ne spune pe scurt despre ce este vorba în acest serial :

C.F: Este povestea unei tinere adolescente care trece prin câteva întâmplări din timpul rezistenţei franceze. E rezistenţei franceză văzută din perspectiva celor mai tineri, care au trăit-o.

Rep: Cum ai ajuns să joci în acest serial?

C.F: Pentru că am o agentă la Paris, am aflat de acest proiect, am aflat de scenariu. Ea mi-a trimis scenariul şi mi-a spus că e foarte bine scris şi s-ar putea să-mi placă povestea, s-ar putea să-mi placă personajul şi să-i acord câteva minute. Am citit scenariul, mi s-a părut, într-adevăr, foarte bine scris şi mi-a plăcut foarte tare şi personajul.  Am dat apoi probă, au fost două castinguri, după care am fost la Paris, am vorbit cu regizorul şi el mi-a spus că el se hotărâse deja să intru în proiect înainte să mă vadă.

Rep: Te cheamă Cristina Boico în acest serial. Cine a fost Cristina Boico? Înţeleg că filmul este bazat pe personaje reale.

C.F: Unele personaje sunt reale, altele sunt fictive. Personajul meu a existat. E măţuşa lui Vladimir Tismăneanu. M-am bucurat foarte tare să am aşa o onoare să joc. Am început să citesc foarte multe despre ea. Mi s-a părut interesant. Eu am mai citit ce a scris Vladimir Tismăneanu despre ea, din amintirile lui, dar cel mai mult se cunoaşte partea asta de implicare în mişcarea de rezistenţă franceze. Întregul scenariul e construt în jurul faptelor lor eroice şi atunci nu s-a pus foarte mult accentul pe detalii biografice, de ordn foarte personal. Lucrurile astea le-am citit eu şi le-am folosit în construirea personajului, dar nu apar în scenariu şi în poveste.

Rep: Este prima oară când joci în limba franceză. Cum e să joci într-o limbă străină?

C.F: A fost o experienţă foarte interesantă şi m-am bucurat că am trăit aşa ceva pentru că nu stiam cum e şi dacă o să reuşesc să fac asta. Dar ajungi cumva să te împrieteneşti cu limba respectivă şi cu textul pe care îl ai de jucat, nu te mai gândeşti la partea asta tehnică şi la faptul căe o altă limbă. că e ceva străin. După ceva timp am ajuns să gândesc în franceză, să mi se pară foarte accesibilă.

Rep: În acest serial joci alături de mari actori francezi precum Fanny Ardant sau Richard Berry. Cum a fost să-i întâlneşti pe platou?

C.F: Pe Fanny Ardant nu am întâlnit-o pentru că nu am avut scene împreună. În schimb, am avut o scenă împreună cu Richard Berry. El era foarte curios de România şi de cum am ajuns eu să joc într-o producţie franceză. E o personalitate şi are o prezenţă foarte puternică şi foarte specială. Am lucrat foarte frumos împreună, era foarte generos.

Rep: Era important pentru tine să joci într-o astfel de producţie?

Cel mai frumos e să joci într-o producţie care are ceva interesant de spus. Să încerci să ajungi la un personaj, care să fie interesant.

Atunci când am citit scenariul am fost imediat prinsă de poveste. Pentru că nu este numai partea asta istorică, nu s-a pus accentul numai pe partea eroică, ci s-a pus accent şi pe partea umană - pe ce a adus la nivel emoţional oamenilor care au trecut prin asta. Latura asta caldă mi-a plăcut foarte mult. Am simţit că ar putea fi pentru mine şi că ar fi interesant: şi să joc într-o astfel de poveste şi să joc în franceză. Nu m-am gândit neaparat că o să fie o producţie mare şi că o săe fie un eveniment, că o să aibă un ecou. M-a atras povestea şi personajul. Aşa se întâmplă cu mine de multe ori - citesc povestea şi simt că acolo ar trebui să merg. Şi dacă şi ceilalţi sunt de acord (regizorul, care alege în cele din urmă, şi producătorul), atunci cu atât mai bine.

Cristina Flutur intervievată de Vasile Damian