Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zilele Francofoniei la TIFF

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care este în plină desfăşurare la Cluj-Napoca a găzduit duminică seară, pentru prima dată, Zilele Francofoniei, cu un proiect special. Cinci tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani au jurizat cinci filme francofone. Evenimentul a fost susţinut de Institutul Francez, TV5 Monde şi RFI România. Filmul câştigător se numeşte Marussia şi ilustrează relaţia complicată dintre o mamă şi fiica ei, aflate în condiţii dificile.

Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean

Filmul Marussia, în regia Evei Pervolovici a câştigat premiul în valoare de două mii de euro, pus la dispoziţie de TV5 Monde pentru promovarea filmului francofon în România. Arnaud Genestine, directorul de marketing al postului de televiziune francofon spune care a fost implicarea TV5 Monde în proiectele TIFF: "Este pentru prima dată când vin la Cluj, la TIFF, pentru festivalul internaţional de film, dar nu este pentru prima dată când suntem parteneri, pentru că am fost alături de TIFF încă de la a doua ediţie. Tinerii au avut de văzut cinci filme în două zile, deci un program foarte încărcat, dar au făcut acest lucru cu multă conştiinciozitate. Sunt elevi de liceu şi studenţi din regiune. Bineînţeles, sunt francofoni".

Cei cinci membri ai juriului, Simona Bularcă, Maxim Moraru, Cătălina Brînză, Alina Horon şi Daniel Gruia spun că experienţa de a juriza filme francofone este una deosebită.

Cei cinci tineri au fost ghidaţi în lumea filmului francofon de Théodore Somda, inginer specialist în cinema şi audiovizual, voluntar al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, originar din Burkina Faso.

Directorul Institutului Francez din Cluj, Cristophe Pomez, a subliniat faptul că premiul decernat duminică seară a fost primul acordat în această ediţie a TIFF.

Este pentru prima dată când Marussia primeşte un premiu, spune Eva Pervolovici, regizoarea filmului câştigător. "Mulţumesc festivalului pentru că a proiectat filmul şi juriului pentru că l-a ales. Şi cum filmul a fost produs în condiţii la fel de precare ca subiectul său, sper că acest premiu francofon va fi o şansă în plus pentru ca filmul să-şi găsească locul, în condiţiile în care urmează să fie lansat în Franţa", a spus Eva Pervolovici.

Anul acesta, la TIFF, Zilele Francofoniei au fost sărbătorite pe 1 şi 2 iunie. După anunţarea premiului, a urmat cine-concertul "Bagdad Fantaisie", orchestrat de artistul Sami Pageaux-Waro, pe imaginile filmului mut clasic "Hoţul din Bagdad".

 
Corespondenta RFI la Cluj, Bianca Pădurean, despre TIFF 2013