Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marsilia şi noua sa emblemǎ culturalǎ

mucem-marseille-musee-ricciotti.jpg

credit foto: espaceculture.net

La Marsilia a fost inaugurat, în prezenţa preşedintelui François Hollande, un muzeu destinat sǎ devinǎ noua emblemǎ culturalǎ a oraşului. Este vorba despre un muzeu al Civilizaţiilor Europei şi ale Mediteranei, iar construcţia sa a fost posibilǎ în contextul în care Marsilia beneficiazǎ anul acesta de statutul de capitalǎ europeanǎ a culturii. 

Oraşul încearcǎ, printr-un imens efort de transformare urbanǎ şi prin lansarea unor mari proiecte culturale sǎ-şi modifice o anumitǎ imagine negativǎ. În ultimii ani despre Marsilia s-a vorbit în presǎ mai ales prin prisma problemelor sociale din acest oraş: sǎrǎcie, o mare concentrare de imigranţi provenind în special din Magreb, violenţǎ, trafic de droguri, cartiere întregi controlate de mafiile locale. Iatǎ însǎ cǎ acum Marsilia intrǎ în familia acelor oraşe care au reuşit sǎ atragǎ atenţia pe plan internaţional datoritǎ unor iniţiative culturale originale. Pentru multǎ lume simbolul oraşului australian Sidney este opera monumentalǎ inauguratǎ în 1973. La fel, oraşul Bilbao, din ţara bascilor spaniolǎ, şi-a forjat o nouǎ imagine dupǎ inaugurarea unui fabulos muzeu Guggenheim, în 1997. Numeroase mari oraşe din lume au intrat în ultimele decenii în aceastǎ competiţie a "vizibilitǎţii” prin crearea unor muzee sau centre culturale originale. Putem spune cǎ şi Marsilia are acum un simbol al modernitǎţii, pentru cǎ tot complexul imaginat de arhitectul Rudy Ricciotti este impresionant. Construit în zona vechiului port, aşezat aproape la nivelul apei, edificiul este el însuşi un monument arhitectural: un fel de paralelipiped conceput ca o dantelǎrie de beton. Pentru a ajunge la  muzeu vizitatorii vor parcurge o pasarelǎ lungǎ de 135 de metri situatǎ deasupra mǎrii, de fapt deasupra unei porţiuni din vechiul port, şi de unde vederea spre oraş precum şi spre largul mǎrii este impresionantǎ.

Construcţia a durat 4 ani, de la instalarea primei pietre de temelie şi pînǎ la inaugurarea compexului care se doreşte mai mult decît un muzeu, un loc de viaţǎ culturalǎ a Marsiliei, cu programǎri de filme, de spectacole, de concerte, de dezbateri. În total, muzeul a necesitat investiţii care se ridicǎ la 191 de milioane de euro, dintre care statul a furnizat 113 de milioane, restul fiind contribuţia colectivitǎţilor locale. În jur de 300 000 de vizitatori sunt aştepaţi anual la Marsilia în contextul în care oraşul s-a dotat cu acest mare muzeu consacrat civilizaţiilor europene şi a celor din zona Mediteranei. Muzeul are aproximativ un milion de exponate, dar va propune şi expoziţii tempore, în parteneriat cu alte muzee din marile oraşe ale Mediteranei.

Iatǎ ce spunea pentru mediile de informare franceze chiar arhitectul Rudy Riocciotti, despre funcţionalitatea edificiului:

“Edificiul funcţioneazǎ într-o manierǎ voaioristǎ, în primul rînd datoritǎ  transparenţei. El propune însǎ şi un întreg circuit, jur împrejurul clǎdirii, pe rampe care pleacǎ de la sol şi urcǎ spre cer. Vizitatorii pot urca şi vedea astfel de sus oraşul Marsilia, întreaga panoramǎ, cerul, orizontul portuar, fortul Saint-Jean cu masiva sa prezenţǎ istoricǎ, dar poate fi resimţitǎ şi forţa istoricǎ a oraşului. Din toate pǎrţile asistǎm la descoperirea unui peisaj.”

În contextul acestui statut de capitală europeană a culturii, atît Marsilia cât şi alte 90 de localitǎţi din Provence intrǎ într-o perioadǎ de mare efervescenţǎ culturalǎ, cu aproximativ o sutǎ de evenimente pânǎ la sfârşitul anului.