Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Picturi murale poloneze, la Chișinău și București

bukareszt-03.jpg

Picturi murale poloneze

Pe pereții blocurilor cartierului Botanica din Chişinău și cartierului bucureștean Militari  vor fi realizate două picturi murale noi, semnate de artiști polonezii de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk. 

Scopul proiectului, inițiat anul trecut de către Institutul Polonez din București este revitalizarea vieții sociale și culturale a cartierelor respective și promovarea artei urbane.

În anul 2012, Rafał Roskowiński și Wojciech Woźniak de la Școala de Pictură Murală din Gdańsk, împreună cu artistul moldovean Alberto Şveţ au realizat o primă pictură murală pe un perete al blocului de pe bd. Dacia nr. 28 din Chișinău, a cărei temă este mișcarea „Solidaritatea”. Această lucrare este una dintre primele opere de artă contemporană prezente în spațiul public al capitalei Republicii Moldova.

În acest an picturile vor apărea, consecutiv, în capitalele Moldovei și României și vor fi semnate de tinerii artiști polonezi: Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut și Wojciech Woźniak, sub îndrumarea lui Rafał Roskowiński și a lui Jacek Zdybel. Aceștia din urmă sunt fondatorii Școlii de Pictură Murală din Gdańsk.

Lucrarea care urmează să fie realizată în acest an pe peretele blocului de pe bd. Dacia nr. 30/1 din Chișinău, cu sprijinul Primăriei Municipiului Chișinău, va avea un caracter diferit față de cea realizată anul trecut, având ca inspirație denumirea acestui cartier - Botanica. Proiectul nu are la bază un subiect legat de politică sau istorie, ci va pune în evidență latura decorativă a picturii murale. Lucrarea are ca motiv principal cerbul - simbol al vitalităţii,  renaşterii, puterii şi libertăţii. Artiștii polonezi vor fi ajutați la executarea picturii de studentul AMTAP, Radu Dumbravă. Vernisajul va avea loc vineri, în prezența autorităților municipale, 7 iunie 2013 la ora 18.00.

Pictura murală din București, care mulțumită bunăvoinței Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, va fi realizată pe bd. Iuliu Maniu nr. 128-134 pe un perete al blocului numărul 22 va fi dezvelită sâmbătă, 15 iunie 2013, la ora 11.00. Proiectul face referire la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și de cooperarea dintre Republica Polonă şi România și la istoria relațiilor polono-române. Coloristica picturii se va baza pe culorile steagurilor naționale ale ambelor state: un vaporaș din hârtie navighează pe oceanul tricolor, lăsând o urmă alb-roșie.  Un punct de plecare pentru această simbolistică este refugiul, oferit polonezilor de către români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ambele lucrări sunt realizate cu sprijinul sponsorilor: compania DAW Benţa, reprezentanţa vopselelor Caparol pentru România şi Moldova  precum și grupului românesc S.C. Construcţii   ERBASU S.A. Bucureşti.

Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier de blocuri obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii ’80, a locuit acolo Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi creaţie pentru artişti din diferite domenii.

Organizatori: Institutul Polonez din București, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, București, Institutul Culturii Urbane din Gdańsk.