Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A debutat TIFF 2014

Festivalul Internaţional de Film (TIFF) a început, vineri seară, la Cluj-Napoca, directorul Tudor Giurgiu anunţând lansarea proiectului "TIFF salvează Depozitul de Filme", care îşi propune revitalizarea unui fost depozit al RADEF din oraş ce ar putea deveni primul muzeu al filmului din România, scrie Mediafax.

Gala de deschidere a celei de-a 13-a ediţii a TIFF a început, vineri seară, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în prezenţa a circa 1.000 de persoane, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, anunţând lansarea proiectului "TIFF salvează Depozitul de Filme", parte a campaniei "Salvaţi marele ecran".

"Avem 217 filme la TIFF, e o ediţie de maturitate, încercăm să inovăm şi în acest an. Pentru mine, provocarea majoră este să conving clujenii să investească suflet şi puţini bani în proiectul "TIFF salvează depozitul de filme", depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie şi lăsat în paragină de peste opt ani şi pe care ne propunem să îl revitalizăm. Proiectul face parte din campania "Salvaţi marele ecran", în care iniţiem o amplă dezbatere despre cinematografele din România, o țară în care 78 la sută dintre orașe nu au nicio sală de cinema. În ţară mor sălile de cinema şi nimănui nu-i pasă, sălile sunt în pericol”, a spus Giurgiu.

"Depozitul de Filme” din Cluj-Napoca a fost depozit al RADEF Româniafilm şi este, în prezent, un spaţiu părăsit, plin de mii de pelicule de film abandonate. Spaţiul va fi deschis, provizoriu, ca spaţiu de proiecţie pentru TIFF.

În cadrul Galei, a avut loc o transmisie în direct de la "Depozitul de Filme" din municipiu, care ar putea deveni, peste zece ani, primul muzeu al filmului din România. În cadrul campaniei, iniţiatorii intenţionează să strângă o sumă de 7.000 de euro pentru ecologizarea spaţiului şi amenajarea acestuia.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prezent la Gala de deschidere a TIFF, a anunţat, la rândul său, că oraşul va avea, în premieră în România, un fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică.

"TIFF este un brand de Cluj şi vreau să ne uităm la viitor. Avem câteva ambiţii, printre care faptul că oraşul doreşte să devină un centru de producţie cinematografică. Este un obiectiv care figurează în strategia Primăriei pentru perioada 2014 - 2020 şi se va concretiza prin două proiecte : un centru de industrii creative, finanţat din fonduri europene, un Hollywood transilvănean, şi prin crearea, în premieră în România, a unui fond de dezvoltare locală pentru susţinerea cinematografică", a spus Boc.

La Gala TIFF au mai fost prezenţi, printre alţii, actorii Cristina Flutur, Dan Chiorean, Ilinca Tomoroveanu, regizorul francez Nicholas Philibert. În deschiderea TIFF a rulat filmul "Philomena", nominalizat la Oscar.

Un număr de 217 filme din 55 de țări, concerte, expoziții, masterclass-uri, dezbateri și petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a început, vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.