Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţie dramatică la Muzeul Literaturii Române: "E un caz de siguranţă naţională!"

Muzeul Naţional al Literaturii Române riscă să fie aruncat în stradă. Clădirea de pe bulevardul Dacia trebuie evacuată în mai puţin de două săptămâni, după ce imobilul a fost retrocedat către foştii proprietari.

Problema e că Primăria Capitalei nu a găsit deocamdată alt sediu unde să fie depozitat patrimoniul din Muzeul Naţional al Literaturii Române. Vorbim de un adevărat tezaur literar, format din manuscrise, cărţi, fotografii şi obiecte personale ale unor mari scriitori.

Preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, spune la RFI că situaţia este extrem de complicată.

"În clipa de faţă, muzeul funcţionează normal din punct de vedere al activităţilor, nu funcţionează normal din punct de vedere psihic, pentru că vorbim aici de oameni care nu mai sunt motivaţi în nici un fel să-şi continue activitatea. Acum, toată lumea se gândeşte probabil cum ne mutăm şi încearcă să vizualizeze nişte scenarii de genul poate o să stăm în stradă cu fundul pe un tezaur, că de fapt vorbim şi despre tezaur. Chiar este un caz de siguranţă naţională! E vorba de tezaurul ţării din punct de vedere al patrimoniului literar, care nu poate fi dus în altă parte oricum şi în orice condiţii, aici sunt probleme de garanţii, de asigurări, de evaluare a patrimoniului. E complicat, acest lucru implică un proces de durată", precizează Neamu.

Primăria Capitalei informează că urmare a hotărârii executorii prin care sediul Muzeului Literaturii a fost retrocedat, s-au luat măsuri de punere în siguranţă a patrimoniului acestuia, însă consilierii generali nu au aprobat proiectul de hotărâre prin care se suplimenta în acest scop bugetul muzeului.

 
Dragoş Neamu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre evacuarea Muzeului Literaturii