Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Special Sibiu: infuzie de magie în spaţiul public

2-festivalul-international-de-teatru-sibiu-2012-834678139.jpg

Spectacol de strada la Sibiu, credit foto: sibiu.ro

De pe data de 6 iunie strǎzile şi pieţele Sibiului au devenit veritabile artere ale magiei şi ale imaginaţiei, ale insolitului şi ale surprizelor vizuale. Spectacolele de stradǎ şi manifestǎrile culturale în aer liber, oferite gratuit, au un efect formator şi au creat la Sibiu o mare complicitate cu un public avizat, care a evoluat în ultimii 20 de ani şi apreciazǎ acest tip de dialog artistic.

Oraşul a fost "invadat" de o şcoalǎ de samba de la Londra, de un zepelin plimbat şi acţionat de trupa italianǎ Baldufa, de o spectaculoasǎ orchestrǎ de jazz belgianǎ şi de o fanfarǎ din Pisa, de un "trib al culorilor" şi de trapezişti veniţi din Franţa, de numeroase statui "vii" şi de diverse marionete şi pǎpuşi animate… Si-au mai anunţat prezenţa nişte clovni gigantici spanioli, o omidǎ uriaşǎ care  va "mǎnînca" oameni şi care vine din Marea Britanie, o trupǎ de majorete din Lituania, un grup de dansatori-samurai şi o trupǎ de artişti spanioli care se vor plimba pe strǎzi cu o cutie a miracolelor… Mai urmeazǎ sǎ vinǎ un celebru circ francez Pop’up care propune publicului vizionǎri de filme scurte, de cîte 20 de minute, într-un caravanograf…

Oraşul Sibiu este deci, ca în fiecare an de altfel, invadat de magie, la mai toate orele zilei dar mai ales seara cînd publicul ia efectiv cu asalt strǎzile şi pieţele. Un mare succes l-a avut, pînǎ pe 8 iunie, un aşa-numit "mirazozo", este vorba de un luminarium gonflabil care îi "aspirǎ" pe spectatori într-un veritabil labirint pentru a-i ului cu lumini şi culori radiante, dar şi cu o ambianţǎ muzicalǎ specialǎ. Aceasta este de fapt o instalaţie a companiei britanice "Arhitecţii aerului". Ea s-a plimbat pînǎ acum în peste 40 de ţǎri şi a impresionat peste 2 milioane de vizitatori…

Sǎ mai adǎugǎm la toate acestea concertele în aer liber, cum a fost cel oferit pe 7 iunie de "Pasǎrea Rock", şi avem imaginea unui Babilon de sunete şi imagini, de efecte speciale şi de zenzaţii vizuale, de sǎrbǎtoare a tuturor artelor de fapt reunite într-un spaţiu urban unde publicul este prezent şi savureazǎ fiecare moment.

Infuzia de magie în spaţiul public este de naturǎ sǎ stimuleze imaginaţia şi curiozitatea copiilor, dar şi sǎ hrǎneascǎ abundent cu emoţii copilul ascuns în fiecare din noi. Directorul festivalului, Constantin Chiriac, povesteşte în interviurile sale cum, în urmǎ cu 20 de ani, cînd a adus la Sibiu prima trupǎ specializatǎ în spectacole de stradǎ, unii locuitori s-au speriat şi au sunat la poliţie… In douǎ decenii însǎ festivalul şi-a format şi şi-a educat publicul, a creat forme noi de socializare şi o imensǎ disponiblitate pentru acest tip de manifestare cultural-artisticǎ: spectacolul de stradǎ.

Acest gen are de altfel în faţa sa un viitor radios. Trupele care prezintǎ spectacole de stradǎ s-au multiplicat în Europa iar în unele ţǎri, precum Franţa, existǎ festivaluri dedicate exclusiv acestui gen. Imaginaţia îşi dǎ mîna cu tehnologia în acest caz. Trupele care vin la Sibiu sunt de fapt, aproape toate, în turneu european pentru cǎ sezonul spectacolelor de stradǎ a început la sfîrşitul lunii mai şi se va întinde pînǎ în septembrie.

In paralel, tot evoluţia tehnologiei permite acum organizarea de expoziţii în aer liber. Este cazul cu o expoziţie intitulatǎ “Sibiul în anul 2030”, care reuneşte sute de desene realizate de copii. Mi se pare foarte interesant ceea ce îşi imagineazǎ copiii în desenele lor, şi am avut impresia cǎ unii au fost influienţaţi de imaginile vǎzute în perioada festivalului în anii trecuţi.

Tot la Sibiu are loc anul acesta un eveniment numit “Sibiubookfestival – strada cu cǎrţi”. Cred cǎ titlul spune déjà totul, evenimentul doreşte sǎ stimuleze gustul pentru lecturǎ dar propune şi întîlniri cu scriitori şi şi editori.

Si pentru cǎ vorbim de stradǎ, sau de evenimente în aer liber, trebuie amintitǎ prezenţa la Sibiu a lui Dan Perjovschi care are la dispoziţia sa un zid întreg, de o lungime considerabilǎ, chiar în prelungirea faţadei Teatrului Naţional "Radu Stanca”, zid pe care se exprimǎ zi de zi. Operaţiunea se numeşte “Ziarul orizontal” şi surpinde în fiecare zi cu comentariile vizuale ale artistului, devenit o celebritate mondialǎ pe acest teritoriu al poeziei urbane şi al comentariului imediat, incisiv şi perisabil…