Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SHŌ JŌ RU TEN, spectacol de caligrafie modernă şi dans contemporan

sho-jo-ru-ten-color.jpg

SHŌ JŌ RU TEN

Tema este ciclul transmigraţiei, bine înrădăcinată, încă din vechime în fiinţa asiaticilor şi bazată pe concepţia că viaţa este efemeră şi se schimbă neîncetat, apărând în mod constant în alte forme. Prin caligrafia scrisă în timpul spectacolului şi mişcarea trupului se exprimă scurgerea vieţii de la naştere până la moarte şi fluxul neîntrerupt către o altă renaştere. 

Prima parte, Shō înseamnă Naşterea, cea de-a doua parte înseamnă Viaţa, cea de-a treia parte Ru înseamnă Transformarea şi cea de-a patra, Ten înseamnă Reîncarnarea. În cadrul spectacolului, hârtiile şi pânzele folosite ca material pentru caligrafie devin parte a costumelor şi a decorului, şi se transformă în diferite forme, în acord cu tema spectacolului.

Se doreşte transmiterea şi perceperea temei vizual prin împletirea, pe scenă, a trei elemente: scris, trup şi materiale.

Muzica îi aparţine lui Christopher Willits, cunoscut pentru faptul că anul trecut a lansat un albumul “Ancient Future”, în colaborare cu Ryuichi Sakamoto.

Yuko Hashimoto este dansatoare/cercetătoare. Studiază baletul modern de la vârsta de 7 ani. În timpul facultăţii începe dansul stradal. Susţine o teză de masterat cuprinzând rezultatele analizei mişcării trupului, din perspectivă stiinţifică, întreprinsă în timpul studiilor în cadrul catedrei de dans şi expresie comportamentală, din cadrul Universităţii Ochanomizu din Tokio. În anul 2009 pleacă în SUA. Activează alături de dansatori precum William Evans, Richard Haisma, Eran Hanlon sau Missy Pfohl Smith, în oraşul Rochester, Brockport, statul New York.

În ianuarie 2013 absolvă cursurile de Master, specializarea educaţie-dans, ale Universităţii Statului New York, Colegiul Brockport şi este premiată pentru rezultate excepţionale de către Preşedintele Universităţii. În vara anului 2013 va începe un proiect conceput în timpul studiilor universitare, constând în cursuri de vară în străinătate, cu tema „Arta şi cultura japoneză”. În cadrul acestui proiect va susţine reprezentaţii în oraşele Tokio, Kyoto şi Sendai, alături de alţi studenţi. Desfăşoară o activitate creatoare diversă, alături de artişti din alte domenii, precum: imagine, muzică, arte plastice, prin intermediul căreia caută noi modalităţi de exprimare, percepând corpul şi mişcarea acestuia ca un mijloc de comunicare.

A susţinut workshop-uri, spectacole şi prelegeri de dans/expresie corporală la diferite instituţii din America, Japonia şi diferite ţări din Europa, la care au participat copii şi adulţi, de diferite vârste. Activitatea sa cuprinde mai multe domenii: artă, educaţie şi cercetare.

http://yukohashimoto.wix.com/218

Aoi Yamaguchi este caligraf/artist. Născută în Hokkaido, începe să studieze caligrafia de la 6 ani, sub îndrumarea maestrului Zuiho Sato. În 1999 obţine premiul Ministrului Educaţiei, la Expoziţia Naţională de Caligrafie Asahi, iar în anul 2002 primeşte titlul de student emerit. Vizitează China, ca membră a Asociaţiei de Caligrafie Hokkaido şi este inspirată de schimburile culturale prin intermediul caligrafiei. În anul 2004 pleacă în SUA, cu dorinţa de a deveni un pod de legătură între două culturi diferite. Locuieşte la San Francisco şi a organizat expoziţii personale în Japonia, Suedia şi la New York. Susţine spectacole şi se implică şi în activităţi de creaţie: logo, filme documentare, coperte de CD-uri, etc. Colaborează în spectacole live cu artişti din diferite domenii: dans, modă, tobe japoneze, muzică electronică (festival în Suedia). Are o activitate variată, explorând posibilităţile de exprimare a caligrafiei în noua artă modernă, din dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare această frumoasă artă tradiţională japoneză.

http://www.aoiyamaguchi.com/

SHŌ JŌ RU TEN

 Spectacol de caligrafie modernă şi dans contemporan la Teatrul Odeon

Sâmbătă, 29 iunie 2013, ora 16.00 şi 19.30

 

Interpretează: Yuko Hashimoto (dans) şi Aoi Yamaguchi (caligrafie)

Regia: Yuko Hashimoto şi Aoi Yamaguchi

Coregrafie: Yuko Hashimoto

Durata: 1 h

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei