Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seri de operă la Institutul Francez: Rigoletto şi Elektra

Seri de operă la Institutul Francez: Rigoletto şi Elektra, redifuzare exclusivă de la Festivalul de la Aix-en-Provence, 13 şi 20 iulie.

Afişul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Artă Lirică de la Aix-en-Provence cuprinde câteva figuri mitice, precum Clitemnestra şi fiica sa Electra, sau, mai aproape de noi, bufonul Rigoletto şi fiica lui Gilda. La Palatul Arhiepiscopiei, Robert Carsen şi Gianandrea Noseda ne propun o lectură proprie a operei Rigoletto de Verdi, iar pe scena Grand Théatre de Provence, Patrice Chéreau şi Esa-Pekka Salonen reviziteaza Elektra lui Strauss. Graţie susţinerii postului de televiziune ARTE, Institutul Francez din Bucureşti retransmite aceste două spectacole în integralitatea lor, în spaţiul sălii de cinema Elvira Popescu, sâmbătă 13, respectiv 20 iulie, de la ora 21. 

RIGOLETTO - sâmbătă 13 iulie, ora 21

Melodramă în 3 acte, durata : 150 de minute 

Producţie nouă a Festival d’Aix-en-Provence

În coproducţie cu Opéra national du Rhin, La Monnaie / De Munt de Bruxelles, Teatrul Bolsoi din Moscova şi Grand Théatre de Genève. 

Pentru această operă tulburătoare pe care nu a abordat-o niciodată, regizorul Robert Carsen a colaborat cu dirijorul-sef Gianandrea Noseda, reprezentat al marii tradiţii a maeştrilor italieni loiali furorilor verdiene. 

Spectacol în italiană, supratitrat în franceză şi engleză. 

Programul de sala (in limba franceza) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/RIGOLETTO.ok_.pdf 

ELEKTRA – sâmbătă 20 iulie, ora 21  

Tragedie într-un act ; durata 100 minute 

Producţie nouă a Festival d’Aix-en-Provence

În coproducţie cu Teatrul Scala din Milan, Metropolitan Opera din New York, Opera Naţională Finlandeză din Helsinki, lGran Teatre del Liceu din Barcelona şi Deutsche Staatsoper Berlin, Unter den Linden.

Singurătatea individuală şi violenţa intimă sunt nucleul creaţiei dramaturgice a lui Patrice Chéreau. I-a venit astfel mănuşă cursa nebună a Elektrei, acompaniat de dirijorul-sef Esa-Pekka Salonen.

Spectacol în limba germană, supratitrat în franceză. 

Program de sală (în limba franceză) : http://www.festival-aix.com/sites/default/files/u11/ELEKTRA.ok_.pdf 

Répétition d'Elektra - Festival d'Aix-en-Provence 2013 © Pascal Victor ArtcomArt