Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul Enescu : Yuja Wang, pianista rebelă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Yuja Wang este unul dintre cei mai tineri artiști de la festivalul Enescu. Aclamată în lumea întreagă pentru virtuozitatea sa, pianista din China își asumă și latura « rebelă ». Îmbrăcată în ținute sexy, mai puțin obișnuite în lumea muzicii clasice, Wang spune însă că doar muzica o interesează cu adevărat. 

 « Ador muzica, mă dedic muzicii și vreau să fiu în serviciul muzicii » spune pianista în vârstă de 26 de ani, după ce a participat la festivalul Enescu. Concertul de la București a fost o etapă în periplul sau european. Vineri va fi la Paris în celebra sală de concerte Pleyel, apoi își va continua turneul european și american, care va culmina cu un concert la și mai celebra Carnegie Hall din New York. 

 Descrisă de critici ca un « artist de geniu », de o « virtuozitate uluitoare » și o tehnică « supraomenească », Yuja Wang e considerată drept unul dintre cei mai importanți muzicieni ai generației sale.  Dar artista e cunoscută și pentru ținutele sale. De fapt, chiar la interviul pe care ni l-a acordat  a venit îmbrăcată într-o rochie alb cu negru « prea scurtă și prea decoltată », după cum recunoaște chiar ea. Pe scenă, în seara concertului, era îmbrăcată cu o rochie mini, «vermillion » și pantofi cu toc, dar spune că felul ei de a se îmbrăca nu înseamnă în nici un caz o « declarație ». « Mă îmbrac așa din adolescență » spune ea. A« Cu cat cant mai mult pe scene internaționale, cu atat se vorbește mai mult despre felul în care mă îmbrac, dar pentru mine e normal », surâde pianista care a citat-o recent pe contul sau Twitter pe Coco Chanel cu următoarea frază : « O fată trebuie să fie în egală măsură elegantă și fabuloasă ». 

 La București, Yuja Wang a interpretat lucrări de Ceaikovski și Chopin acompaniată de orchestra simfonică din Pittsburgh și a fost aclamată de o Sală a Palatului arhiplină. Tehnica sa impecabilă și finețea interpretării au cucerit publicul care a aplaudat-o minute în șir. 

 

 Disciplinată și rebelă 

 

 Născută în 1987, Yuja a început să studieze pianul la șase ani, la Conservatorul central de muzică din Beijing. « Cu  disciplină și severitate : așa am fost educate și a fost foarte util pentru a deveni muzician », spune ea. La 14 ani a plecat singură în Canada pentru a studia  la Mount Royal Conservatory din Calgary, înainte de a intra la Curtis Institute of Music de Philadelphia, Statele Unite.  Acum locuiește la New York, orașul pe care îl iubește la fel de mult ca Parisul, primul oraș în care a călătorit în afara Chinei. Yuja Wang a fost pe scenă cu Filarmonica din New York și cu dirijori că Daniel Barenboim, David Zinman sau Lorin Maazel. În 2006 a primit premiul Gilmore Young Artist Award, care îl recompensează pe artistul cel mai promițător din tânăra generație și în 2010, un alt premiu important, Avery Fisher Career Grant. 

După educația foarte strictă din China, pianista spune că a devenit “rebelă” în adolescență.  “Spuneam că nu vreau să merg la școală sau îmi contraziceam profesorii numai pentru a arăta că puteam și eu avea dreptate”, mărturisește ea. Tot din acea perioadă a început să se îmbrace cu rochii foarte scurte și cu pantofi cu toc înalt, fără să o intereseze prea mult comentariile altora. 

 

 « Rautaciosul » Prokofiev și poezia chineză

 

 Revenind la muzică, Serghei Prokofiev e compozitorul său favorit. « Îmi plac Rahmaninov, Ceaikovski sau Brahms, dar Prokofiev are o latură puțin răutăcioasă, un sarcasm împotriva autorităților care se mulează bine pe caracterul meu rebel », spune pianista înainte de a adăuga :  « Dar are și cele mai frumoase melodii lirice ». 

Numele lui Yuja Wang este deseori citat alături de cel al compatriotilor săi Lang Lang și Yundi, doi pianiști în vârstă de 31 de ani, aclamați peste tot în lume.  « China are o poziție puternică în lumea muzicii clasice », spune ea, insistând pe poezia care hrănește cultura muzicienilor chinezi. « În China latura poetică e foarte importantă.  Avem poezii care au trei, patru, cinci mii de ani. Toată cultura noastră, limba, caracterele, simbolurile au mai multe sensuri.  Felul în care pronunțăm un cuvânt poate însemna atâtea lucruri... » mărturisește ea. 

În ciuda debutului pe scenă la numai șapte ani și a succesului enorm de care se bucură azi, Yuja Wang spune că nu se consideră un model sau un star. În afara muzicii clasice, îi plac jazz-ul și Rihanna, shopping-ul și mâncarea bună. « Imi mai place și să stau pe Facebook sau Twitter pentru a arăta cine sunt, dar, până la urmă, locul în care revin mereu e același, muzica »