Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anamaria Marinca încheie o mini-stagiune pe scena unui prestigios teatru la Londra

royal-court-theatre1.jpg

Anamaria Marinca încheie o mini-stagiune pe scena unui prestigios teatru la Londra

Actrița română Anamaria Marinca a încheiat cu succes o mini-stagiune cu piesa “Routes” pe scena prestigiosului teatru Royal Court din Londra. Ea a împărtășit într-un interviu la RFI experiența sa din această piesă cu doar șase personaje, care tratează chestiunea extrem de sensibilă și actuală a imigrației în Marea Britanie.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Routes a fost pe vestita scenă din Sloane Square timp de trei săptămâni cu opt reprezentații săptămânale.

Piesa a fost dificilă din cauza subiectului, pentru mine ca imigrant, mai ales în vremurile pe care le trăim și m-am recunoscut în emoțiile și trăirile personajului principal care este un băiat din Somalia, care este pe punctul de a fi expulzat din Marea Britanie pe motivul că nu are actele necesare”, spune Anamaria Marinca.

Ea joacă rolul unei asistente sociale și ea imigrantă, teoretic din estul Europei, dar perfect integrată, care încearcă să-l ajute pe tânărul somalez Bashir, pe bază de voluntariat.     

Destinele personajelor se întrepătrund, Kola, prietenul lui Bashir, este fiul – mulatru – al unei funcționare – albe - de la serviciul de imigrație, care la rândul ei are misiunea ingrată de a anunța pe un alt personaj, imigrant ilegal nigerian, că urmează a fi expulzat.

Subiectul piesei este extraordinar de controversat, pe fondul unei dezbateri aprige cu privire la imigrație, și reușește să nu cadă în clișeele corectitudinii politice, deși în mod inevitabil, într-o oră și 10 minute nu poate fi tratat decât schematic și uneori chiar simplist.

Piesa a fost jucată la sala mică a teatrului Royal Court, cu o capacitate de 85 de locuri.

A fost o bucurie, au fost săli pline de la început, într-un spațiun foarte intim. Pentru mine e o legendă, pentru mine a fost foarte important să joc în acel teatru. Este un teatru la care am visat și a cărei poveste o cunoșteam din România”, spune Anamaria Marinca.

Deschis în 1956, Royal Court este un teatru experimental care a găzduit de-a lungul anilor piesele unor autori ca John Osborne, Sarah Kane sau Martin McDonagh .

Anamaria Marinca spune că a colaborat de minune la această piesă de mică anvergură cu colegii ei.

Timpul a fost scurt – trei săptămâni – dar acesta este ritmul, numai așa se poate face performanță, de a încuraja și a crea texte atât de importante la Royal Court”, spune actrița română laureată cu Premiul Bafta în 2005 și care a jucat rolul principal în filmul 4 Luni, 3 Săptămâni și 2 zile, laureat al Marelui Premiu de la Cannes în 2007.

Sperăm să revenim – câteodată piesele sunt reluate – sau să revenim în calitate de actori în altă piesă”, încheie Anamaria Marinca.