
Cultură
Forumul de la Avignon sau despre cum se îmbină politica, economia şi cultura
forum_avignon.jpg

« Forumul de la Avignon » a decis să contribuie la integrarea culturii în proiecte politice, în particular europene. De unde şi tema aleasă pentru această ediţie « Puterile culturii. Nicio politică fără cultură ».
În opinia organizatorilor, cultura trebuie pusă în centrul dezbaterilor şi ambiţiilor cetăţenilor europeni. În acest sens se lansează la Avignon o serie de propuneri printre care un manifest pentru Europa culturii.
In fapt, acest « Forum de la Avignon », descris ca un « mini-Davos al culturii » după numele celebrei întâlniri anuale din Elveţia a liderilor economici din lumea întreagă, îşi propune să aprofundeze legăturile între lumea culturală şi cea economică. De unde şi prezenţa masivă a unor reprezentanţi din aceste sectoare dar şi din mass-media care se reunesc timp de trei zile în jurul unor teme sau mese rotunde dinainte stabilite. Astfel, anul acesta sunt organizate 10 sesiuni de lucru printre care una care vizează chestiunea unei politici culturale în Europa, o dezbatere consacrată contraculturilor şi o alta despre puterea tinerilor în cultură.
Circa 450 de economişti, artişti, arhitecţi, cântăreţi, compozitori, scriitori dar şi oameni politici sunt prezenţi anul acesta la Avignon: scriitorul francez Erik Orsenna, muzicianul francez Jean-Michel Jarre, desenatoarea americană Liza Donnely şi realizatorul chinez Yonan. Din partea instituţiilor sunt la Avignon ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, dar şi omologul său din Slovenia şi România Daniel Barbu. Tot pe lista invitaţilor români figurează şi regizorul Radu Mihăileanu.
Cultura şi industriile creative reprezintă o cifră de afaceri mondială anuală de 2700 de miliarde de dolari, adică peste 6 procente din PIB- ul mondial. În Europa cultura înseamnă 4 la sută din PIB-ul continentului şi 8 milioane de locuri de muncă. Ţinând cont de aceste cifre, mai pot oare guvernele şi companiile să ignore importanţa culturii ? Răspunsul este clar nu, afirmă autorii manifestului de la Avignon.
Situaţia cea mai critică este în Europa unde mai toate guvernele au decis să-şi reducă bugetele culturale. În paralel însă, China şi-a mărit cheltuielile din domeniu cu peste 22 la sută ! În Africa şi India, producţiile artistice sunt favorizate de reţelele digitale iar în Orientul apropiat şi mijlociu toată lumea investeşte în bunuri culturale.
Forumul de la Avignon se încheie sâmbătă 23 noiembrie.