Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Băsescu: Nu comasaţi Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român! Ponta: Comasaţi-le!

muzeul_taranului_roman.jpg

Băsescu: Nu comasaţi Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român! Ponta: Comasaţi-le!

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român. "Comasaţi-le!" i-a cerut premierul Victor Ponta noului ministru după ce Gigel Ştirbu a depus jurământul de învestitură. "S-ar repeta o greşeală făcută de regimul comunist "atrage atenţia şi directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu.

Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, spune că prin comasarea Muzeului Satului cu MŢR s-ar "desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească", greşeală pe care a făcut-o "cu vădită intenţie" numai "regimul comunist".

Într-o scrisoare dechisă adresată premierului Ponta, Virgil Niţulescu spune că "am fost informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa».

În etapa următoare, din câte am înţeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru să fie unificat cu Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», pierzându-şi aşadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră şi expoziţia permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău", se arată în scrisoarea deschisă.

Pe de altă parte, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Dumitru Murariu, citat de Mediafax, spune că nu ştie de existenţa acestei iniţiative. Potrivit acestuia, au existat  discuţii cu reprezentanţii Ministerului Mediului, care au spus că i-ar putea ajuta să extindă spaţiul Muzeului Antipa, astfel încât actuala clădire care are faţada pe Şoseaua Kiseleff să poată fi extinsă şi spre Bulevardul Ion Mihalache, pentru că instuituţia "moare din lipsă de spaţiu".

În ceea ce priveşte trecerea imobilului MŢR în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Dumitru Murariu spune  că nu s-a pus niciodată această problemă în discuţie, clădirea fiind nepotrivită pentru profilul Muzeului Antipa.

La rândul ei, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, a declarat pentru agenţia Mediafax că nu a fost întrebată despre proiectul de comasare cu MŢR. Ea a precizat  însă că, fiind vorba despre două instituţii de o asemenea anvergură, "lucrurile nu se fac aşa uşor, se fac după anumite analize".

UPDATE: Virgil Niţulescu, director MŢR, va discuta despre efectele unei eventuale comasări a Muzeului Satului cu MŢR în Matinalul RFI, de la ora 8.45.