Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Edith Piaf, ”vrăbiuța” muzicii mondiale

edithpiaf.jpg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Acum 102 ani se năștea faimoasa cântăreață franceză Edith Piaf. Vocea ei inconfundabilă și cântecele interpretate de Edith Piaf au rămas adânc întipărite în istoria muzicii contemporane. Aflați mai multe despre această legendă a muzicii mondiale dintr-o nouă Pagină de istorie.

Pe 19 decembrie 1915, se năștea, la Paris Edith Giovanna Gassion, cea care avea să fie cunoscută, mai târziu, în lumea artistică, sub numele de Edith Piaf. A fost cântăreață și actriță, iar intepretarea chansonetelor și baladelor franțuzești au făcut-o faimoasă pe plan internațional. Printre piesele sale de marcă se numără "Non, je ne regrette rien" și "La Vie en rose".

Cântecele și stilul de interpretare păreau să reflecte tragediile vieții sale dificile. Mama ei, cântăreață, a abandonat-o la naștere și a fost luată de bunica ei, care a crescut-o într-un bordel. Edith Piaf a orbit la vârsta de trei ani, ca o complicație a meningitei, dar vederea i-a revenit după patru ani. La câțiva ani după aceea, s-a alăturat tatălui său, un acrobat de circ, pe care l-a însoțit în peregrinările lui. A cântat pe străzile din Paris, de abia câștigându-și existența.

Piaf a născut o fetiță în 1932, dar copilul a murit doi ani mai târziu, de meningită. În 1935, ea a fost descoperită de Louis Leplée, proprietar de cabaret, care i-a oferit primul său loc de muncă într-un club de noapte. Leplée a început să-i spună ”la môme piaf” , care în argoul parizian înseamnă “vrăbiuța”. Diminutivul se referea și la talia artistei, care avea un metru și 42 de centimetri înălțime și 40 de kilograme.

Pe langa canto, Piaf și-a însemnat gândurile despre viața ei în două cărți, Au bal de la chance și Ma vie. Ea a făcut obiectul mai multor biografii, precum și al unor piese și filme.

În 1935, Piaf a debutat în teatru, iar în câțiva ani a cântat în marile săli de concerte din Paris. Mai târziu, Edith Piaf a fost implicată în mai multe accidente grave de mașină și avut o stare de sănătate fragilă, în parte și din cauza abuzului de alcool și medicamente.

A murit la vârsta de 47 de ani, din cauza unui cancer la ficat. Moartea ei a fost plânsă în întreaga lume, iar mii de oameni au însoțit-o pe ultimul drum.

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 19 decembrie 2017