Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: 390 de ani de la nașterea ”străbunicului basmelor”, Charles Perrault

motanul_incaltat.jpg

Ilustrație la ”Motanul încălțat”, semnată de Gustave Doré
Image source: 
Wikipedia / public domain

Astăzi se împlinesc 390 de ani de la nașterea scriitorului francez Charles Perrault, despre care se spune că ar fi tatăl, bunicul sau chiar străbunicul basmelor pe care le citim azi copiilor noștri. El este, printre altele, autorul unor povești precum Scufița Roșie, Frumosa din pădurea adormită sau Cenușăreasa. Chiar dacă unele sunt inspirate din folcor, Charles Parrault le-a dat și o tentă educativă, chiar moralizatoare.

Pe 12 ianuarie 1628 venea pe lume, la Paris, Charles Perrault, cel care avea să devină unul dintre cei mai îndrăgiți autori de scrieri pentru copii. De meserie avocat, Perrault și-a încercat penița și cu alte scrieri decât cele pentru instanțe. Încercarea a fost una de succes, pentru că poveștile adunate din folclor, pe care le-a transformat în adevărate basme culte, acum fac parte din moștenirea culturală a omenirii. Deși, adeseori frații Grimm sunt cei cărora li se atribuie meritul de a fi creatorii poveștilor pentru copii pe care le știm și le îndrăgim, Perrault a fost cel care, cu 200 de ani înaintea lor, a scris povești precum Le Petit Chaperon Rouge - Scufița Roșie, La Belle au bois dormant - Frumoasa din pădurea adormită  și Cendrillon - Cenușăreasa.

În anul 1695, când avea 67 de ani, Perrault a scris povestiri și istorii ale trecutului cu morală, o serie de povești menite să-l îndemne pe cititor să reflecteze asupra dilemelor cu care protagonistul se confrunta. Volumul conține povestea acum cunoscută sub numele de Mama Gâscă, alături de ale titluri cum ar fi Motanul încălțat sau Barbă Albastră. Cartea a avut un succes enorm și în cele din urmă a fost tradusă în engleză în 1729 de Robert Samber. Cititorii de acum ai poveștilor lui Perrault vor fi șocați să descopere că poveștile contemporane și-au pierdut o parte din detaliile originale. De exemplu, cititorii erau avertizați că lupul din Scufița Roșie este un bărbat în toată firea care intenționează să ducă la pierzanie fetele tinere care se rătăcesc singure în pădure și intră în vorbă cu necunoscuți.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 12 ianuarie 2018
771