Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Sasul ardelean care a devenit general SS

artur_phelps.jpg

Image source: 
http://www.lasegundaguerra.com/ ​

În data de 12 februarie 1919, Comitetul Militar Interaliat din Paris, care asigurase coordonarea între armatele Antantei în timpul Primului Război Mondial, a permis Armatei Regale Române să înainteze până la aliniamentul Carei - Satu Mare - Oradea - Arad, pentru a proteja populația terorizată de gărzile roșii ungurești, conduse de Bela Kun. Acest aliniament definește și granița de azi dintre România și Ungaria. Însă Armata Regală Română nu a luptat singură contra bolșevicilor unguri, ci alături de ea s-au aflat două corpuri de voluntari formate din foști ofițeri și soldați ai Armatei Imperiale Austro-Ungare. Unul era format din moți și era condus de locotenent-colonelul Florian Medrea, iar celălalt era Garda Națională Săsească, la comanda căreia se afla locotenent-colonelul Artur Phleps. Povestea întunecată a acestui capabil ofițer o veți afla din Pagina de istorie.

 

Artur Phleps s-a născut într-o familie de sași din satul Biertan. Tatăl său era medic. Artur Phleps a făcut școala la Sibiu, apoi a fost admis la Școala de Război din Bratislava. După doi ani de serviciu ca ofițer, el a fost admis la Academia Militară Tereziană, unde a căpătat instrucția necesară unui ofițer superior.

În timpul Primului Război Mondial, Artur Phleps a luptat pe fronturile din Serbia, Galiția și Italia, iar din 1916 a luptat și împotriva României. A fost decorat de numeroase ori și a primit gradul de locotenent-colonel. După destrămarea Imperiului Austro-Ungar, s-a întors în Transilvania și a fost ales comandant al Gărzii Naționale Săsești. Sașii ardeleni au votat pentru Unirea Transilvaniei cu România, iar Artur Phleps a luptat alături de Armata Regală Română, împotriva bolșevicilor maghiari care încercau să recâștige controlul asupra Transilvaniei. În cele din urmă, Armata Regală Română a zdrobit Republica Sovietică Maghiară. La trecerea râului Tisa, Artur Phleps a refuzat să asculte ordinele comandanților români. A fost judecat de o curte marțială, care a ajuns la concluzia că el a salvat trupele române, astfel că locotenent-colonelul austro-ungar a devenit colonel al Armatei Române.

După război, Artur Phleps a primit diferite funcții de comandă, a devenit general român și unul dintre apropiații Regelui Carol al II-lea. Generalul sas a reorganizat Corpul Vânătorilor de Munte, pe care l-a transformat într-o unitate de elită. A fost decorat cu ordinele Steaua României și Coroana României, cele mai înalte decorații românești. În 1940, a ajuns în conflict cu Regele Carol al II-lea, pe care l-a făcut mincinos, astfel că a fost trecut în rezervă. În toamna anului 1940, Artur Phleps a cerut să se înroleze în armata germană, în trupele Waffen SS, cu gradul de colonel. Artur Phleps a folosit la început numele de fată al mamei sale, Stolz. A servit în Divizia Viking și a luptat în Rusia. A primit gradul de general SS și misiunea de a organiza Divizia 7 Prinz Eugen, cu care a luptat în Balcani. Generalul Artur Phleps a fost acuzat de crime de război ca urmare a exceselor comise de unitățile pe care l-a comandat. În toamna anului 1944, după ce Regele Mihai I a rupt alianța cu Germania, generalul Artur Phleps a fost trimis în Transilvania pentru a organiza refugierea germanilor din fața sovieticilor. În noiembrie 1944, el a fost ucis de sovietici lângă Arad.

 

 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 12 februarie 2018