Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beethoven, Mozart, Wagner

andrei-manolescu-bun-91-5-26.jpg

Andrei Manolescu
Image source: 
Dilema Veche

Cineva a făcut un mare chef la care a chemat și lăutari. Înainte să înceapă petrecerea, în fața casei lui au parcat o mulțime de automobile având aceeași marcă. Din ele s-au dat jos muzicanții cu instrumentele lor. „Cum se face că toți aveți numai tipul ăsta de mașină?“, a întrebat gazda. „Păi, nu știți ce înseamnă inițialele?“ „Nu.“ „Beethoven, Mozart, Wagner. Sunt cei mai mari maeștri ai noștri.

Ei bine, când am auzit povestea, nu mi-era prea clar ce ar fi putut avea mașina aceea cu muzica (poate cu Siegfrid?), cu filozofia sau cu arta. Ulterior însă, am descoperit întâmplător câte ceva. O plimbare de test cu seria 2 coupé m-a înveselit de-a dreptul. Mi s a părut ca un instrument foarte fin, de o precizie chirurgicală, cât se poate de -funny și, în același timp, destul de confortabil pentru acel gen de mașină. Țin minte cum la o curbă forțată, așa, de încercare, însoțitorului meu i-a sărit din mână mapa, iar hârtiile din ea s-au împrăștiat peste tot. După o secundă în care i-a venit probabil să mă înjure, și-a recăpătat instinctul de vânzător și a zis: „Vedeți ce agerime are mașina?“. Într-adevăr, automobilul acela producea un fel de încântare a spiritului. M-am gândit că, în boxele ei, muzica lui Mozart ar fi sunat la fix, ceva pentru flaut.

Altădată, am mers până la Cluj cu un exemplar mai „greu“, din seria 5. Îl conducea o colegă, foarte grijulie mai ales pentru că nu era al ei. Eu încercam să i spun că, într-un asemenea automobil, drumul până la Cluj ar putea să dureze cinci minute.

 

Citiți continuarea articolului semnat de Andrei MANOLESCU în Dilema Veche aici

606