Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea de dragoste dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase

hobita_bun.jpg

Casa memorială Constantin Brâncuși din Hobița
Image source: 
Wikipedia / public domain

În data de 19 februarie 1876, la Hobița, se năștea cel care avea să devină una dintre cele mai fascinante personalități artistice ale secolului XX. Este vorba de Constantin Brâncuși, care este considerat de mulți specialiști în artă nu doar cel mai mare sculptor român din istorie, ci și cel mai mare sculptor al secolului trecut. Viața și cariera lui Constantin Brâncuși sunt bine cunoscute. Un episod interesant este reprezentat de povestea de dragoste pe care a trăit-o cu Maria Tănase, faimoasa cântăreață care a avut una dintre cele mai impresionante voci din România.

Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-au cunoscut la Paris, în anul 1938. Marele sculptor era stabilit în capitala Franței încă de la sfârșitul lui 1904 și era un artist cu faimă mondială. Maria Tănase era o voce tânără, care devenise cunoscută în București și care fusese adusă la Paris de marele sociolog Dimitrie Gusti, care dorea să promoveze, prin intermediul unui recital al Mariei Tănase, o expoziție de artă populară pe care o organizase în capitala franceză.

Dimitri Gusti a dus-o pe Maria Tănase în vizită la atelierul lui Constantin Brâncuși. După câteva ore, Dimitrie Gusti a observat puternica atracție dintre cei doi și s-a retras. Maria Tănase a rămas două zile și două nopți în atelierul sculptorului român. Povestea de dragoste dintre ei a devenit cunoscută rapid, pentru că amândoi cunoscuseră celebritatea. Constantin Brâncuși avea 62 de ani, iar Maria Tănase 25.

Cei doi au participat împreună, în 1939, la Expoziția Internațională de la New York, ultimul eveniment de acest fel înainte de izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial. Maria Tănase i-a cântat președintelui american Franklin Delano Roosevelt. După întoarcerea în Europa, cei doi s-au despărțit. Neînțelegerile lor porneau de la artă. Constantin Brâncuși îi reproșa Mariei Tănase predilecția sa pentru bocetul popular și lipsa de interes pentru căutarea esenței cântecului antic.

Maria Tănase a rămas îndrăgostită de Constantin Brâncuși. În anul 1957, când a murit sculptorul român la Paris, Maria Tănase i-a cerut arhitectului Octav Doicescu să îi alcătuiască planurile pentru o școală folclorică, pe care ea dorea să o întemeieze la Târgu-Jiu. Maria Tănase dorea să își petreacă ultimii ani ai vieții printre sculpturile celui pe care l-a iubit. Însă nu a putut să își ducă acest plan la bun sfârșit, pentru că, în 1963, a aflat că are cancer la plămâni. Ea a murit în același an din cauza bolii, iar în urma ei a rămas amintirea unei păsări măiastre a cântecului românesc, care ar fi putut fi încarnararea uneia dintre sculpturile dedicate păsării măiastre ieșite din mâinile lui Constantin Brâncuși.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 19 februarie 2018
1089