Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Mâna de lemn a căpitanului Danjou, relicva cea mai de preț a militarilor din Legiunea Străină

danjou.png

Comandantul de batalion Roger Faulques (centru) ține în mâini relicva în timpul unei ceremonii aniversare organizată la Marsilia, 30 aprilie 2010
Image source: 
flickr.com

În data de 9 martie 1831 lua naștere una dintre cele mai cunoscute unități militare din întreaga lume. Este vorba de Legiunea Străină din Franța, formată de Regele Ludovic Filip. Legiunea Străină a fost formată inițial din voluntari elvețieni și germani, în condițiile în care, după Revoluția din 1831, cetățenii străini nu mai puteau servi în armata franceză.

Legiunea Străină este un corp legendar al armatei franceze. Inițial,  a fost creată pentru a permite înrolarea străinilor care doreau să lupte pentru Franța. Misiunile Legiunii Străine trebuiau să aibă loc doar în afara granițelor Franței. Singura excepție în care membrii Legiunii aveau permisiunea să lupte pe teritoriul francez era în cazul în care Franța era invadată.

Primele misiuni ale militarilor Legiunii Străine au fost în Algeria, în războiul declanșat în 1830 și care s-a încheiat în 1847. După câțiva ani de pace, în 1853, legionarii au fost trimiși să lupte în războiul de succesiune spaniol, iar în paralel, trupe ale Legiunii Străine au luptat și în Războiul Crimeii. Au rămas în istorie victoriile trupelor franceze împotriva celor rusești, precum și marșul legionarilor cuceritori pe străzile Sevastopolelui.

 

Însă bătălia care a transformat în legendă curajul legionarilor a avut loc în Mexic, în 30 aprilie 1863, la Camaron. 65 de legionari au fost atacați de 2.000 de mexicani. Legionarii au luptat cu dârzenie, iar atunci când doar șase dintre ei rămăseseră în viață, au pornit un asalt la baionetă. Trei au murit, iar ceilalți trei, răniți, au fost duși în fața comandantului mexican. Impresionat de curajul lor, acesta le-a permis să se întoarcă în liniile franceze în calitate de gardă de onoare pentru căpitanul lor, Jean Danjou, care murise în luptă. Mâna de lemn a căpitanului este astăzi cea mai prețioasă relicvă a Legiunii Străine și este păzită în permanență de o gardă de onoare.

 

Legiunea Străină și-a probat valoarea militară și în 1870, în timpul războiului franco-prusac, terminat cu o catastrofă națională pentru Franța, care a pierdut Alsacia și Lorena. Legionarii au luptat și în războaiele coloniale franceze, în Primul și în Cel de-al Doilea Război Mondial, precum și în conflictele militare care au avut loc după cea de-a doua conflagrație mondială.

În prezent, Legiunea Străină rămâne o forță de elită. Aproape un sfert dintre militarii săi sunt francezi. Ofițerii Legiunii sunt cu toții francezi. Soldații străini pot cere cetățenia franceză după trei ani de serviciu sau dacă sunt răniți pe câmpul de luptă.

În acest an, numărul soldaților și ofițerilor Legiunii este estimat la 8.900 de oameni. Cei care doresc să se înroleze în Legiunea Străină trebuie să treacă de un stagiu eliminatoriu de patru luni. Cei admiși semnează un contract pe cinci ani, care poate fi prelungit. Sunt de notorietate condițiile dure din punct de vedere fizic și psihic în care se pregătesc soldații Legiunii, precum și abilitățile lor impresionante pe care le dobândesc în urma instrucției.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 9 martie 2018
1338