Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Patrimoniului, marcată la Cluj printr-o expoziție de portrete ale femeilor francofone

michele_ramis.jpg

Image source: 
RFI România/Bianca Pădurean

Ziua Patrimoniului a fost sărbătorită la Cluj într-un mod inedit. Ea a fost marcată printr-o expoziție foto în care personajele principale au fost locurile frumoase din oraș, dar și femeile francofone din Cluj. Un fotograf francez stabilit la Cluj a realizat 50 de portrete care pot fi văzute într-o expoziție la Institutul Francez.

Teatrul Național, Grădina Botanică, clădiri art-nouveau sau eclectice, Muzeul de Artă sau clădiri administrative au fost locurile în care a avut loc ineditul proiect pornit de la marcarea Zilei Patrimoniului. Care a fost ideea acestui proiect spune Raluca Mateiu, de la Institutul Francez din Cluj:

”Am decis să aducem un omagiu francofoniei, femeilor și patrimoniului. Pentru că este Luna Femeilor și Luna Francofoniei, 20 martie fiind Ziua Internațională a Francofoniei și Anul European al Patrimoniului Cultural. Așa am ales 50 de personalități feminine din Cluj-Napoca și din Transilvania care au fost fotografiate de Nicholas Friess, un fotograf francez stabilit la Cluj, fiecare într-un alt loc de patrimoniu din oraș, ales de ele. Sperăm să fie o expoziție care să îi atragă pe clujeni, pentru că va fi deschisă publicului larg din 20 martie, la Institutul Francez”, a declarat Raluca Mateiu.

Vernisajul expoziției cu cele 50 de porterete de femei francofone, fotografiate în locuri care aparțin de patrimoniul orașului, a avut loc în prezența doamnei ambasador al Franței, Michele Ramis. Ea a s-a declarat încântată de nivelul limbii franceze al clujenilor:

”Sunt foarte fericită să văd că franceza este foarte folosită aici, nu doar datorită studenților numeroși de la medicină și farmacie, de la medicină veterinară care studiază la Cluj, dar și datorită antreprenorilor, oamenilor de afaceri, universitarilor. Am vizitat marea Universitate Babeș-Bolyai. Am fost surprinsă de nivelul francezei. Clujul este o surpriză plăcută, este un oraș în care franceza este puternică”, a spus Michele Ramis.

Expoziția femeilor francofone face parte dintr-o suită de evenimente organizate în aceste zile la Cluj, cu ocazia Întâlnirilor Europene din Transilvania, un eveniment dedicat, anul acesta, temei dezvoltării durabile a orașelor.

Ziua Patrimoniului, marcată la Cluj printr-o expoziție cu femei francofone (AUDIO)