Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Angajaţii muzeelor se revoltă: "Ne e foarte greu să ne mai asociem cu mândrie cu ideea de muzeograf"

angajati_muzee_revolta_mandrie_muzeograf.jpg

Muzeul Naţional de Istorie a României (Sursa foto: site MNIR)
Muzeul Naţional de Istorie a României (Sursa foto: site MNIR)

Angajaţii muzeelor sunt nemulţumiţi de salarizare şi de modul în care autorităţile gestionează Centenarul Marii Uniri. O campanie de protest care va culmina în „Noaptea Muzeelor” pe 19 mai a fost lansată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR).

Reprezentantul RNMR Dragoş Neamu, managerul proiectului cultural „Noaptea Muzeelor”, spune la RFI că limita de suportabilitate a angajaţilor din sistem a fost atinsă: „Protestăm pentru că întreaga comunitate muzeală a ajuns într-un punct final, în care îi este foarte greu să se mai asocieze cu mândrie, dacă vreţi, cu ideea de muzeograf sau de manager muzeal. Există foarte multe politici la nivelul autorităţilor statului care sunt împotriva intereselor profesionale ale muzeelor”.

„Mai concret, inechităţile şi discriminările cumplite, aş putea spune, din legea salarizării şi mai ales în comparaţie cu colegii noştri de la artele spectacolului, sunt nişte diferenţe salariale absolut nejustificate (...). Gândiţi-vă la fiecare poziţie ocupată de un angajat în muzeu şi la fiecare poziţie ocupată de un angajat din artele spectacolului şi gândiţi-vă că salariile sunt duble faţă de cele ale colegilor din muzee, adică un manager de teatru câştigă dublu faţă de un manager din muzeu”, declară el.

Dragoş Neamu explică şi ce înseamnă gestionarea proastă a anului Centenarului: „Nu a existat clar o strategie care să urnească tot acest mecanism de organizare a Centenarului, nu a existat o instituţie clar stabilită din capul locului, care să coordoneze toate evenimentele şi toate acţiunile care ar fi trebuit să fie propuse de către operatorii culturali sau alte instituţii ale ţării şi să acţioneze totodată ca un agregator, un operator de fond, de finanţare pentru aceste programe. Iniţial, s-a pornit cu Secretariatul Guvernului, între timp şi-au dat seama că nu dispun de resursele necesare, iar tot mecanismul ăsta este prea complex şi depăşea, a fost transferată toată povestea asta la Ministerul Culturii, Ministerul Culturii a primit prea târziu şi l-a prins şi pe predecesorul actualului ministru nepregătit şi probabil nedisponibil pentru o astfel de abordare. Deja au trecut trei luni, în care se pune problema resetării strategiei. Or ştim foarte bine că numai procesul de gândire a unei astfel de strategii este unul foarte cronofag, motiv pentru care deja este o harababură generală”.

Dragoş Neamu, despre nemulţumirile angajaţilor din muzee legate de salarizare şi gestionarea Centenarului
3891