Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reabilitarea unui important monument de arhitectură din Iași

iasi-braunstein.jpg

Palatul Braunstein din Iaşi
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Palatul Braunstein din Iaşi, clădire-emblemă ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, va fi reabilitat din fonduri de la bugetul local. Institutele Francez, Britanic, German şi Italian ar urma să fie găzduite în acest imobil, la finalul lucrărilor.

Investiţia se cifrează la 16 milioane de lei, însă între timp Primăria Iaşi se judecă în instanţă cu Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a schimba decizia de respingere a unui proiect similar de reabilitare prin fonduri europene.

Una dintre puţinele clădiri din centrul Iaşului care au rămas în picioare după bombardamentele germanilor din timpul celui de-al Doilea Răzvoi Mondial va fi reabilitată în următorii doi ani.

Primăria a schimbat strategia privind Palatul Braunstein, după eşecul înregistrat anul trecut, atunci când proiectul a fost respins de la finanţarea europeană.
 
Administraţia publică locală a câștigat săptămâna trecută , în primă instanță, procesul, cu Agenţia de Dezvoltare Nord Est şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale.
Primarul Mihai Chirica a declarat că imobilul va căpăta o dimensiune culturală importantă după finalizarea lucrărilor.

În lipsa unor lucrări de reabilitare şi de consolidare, mai multe bucăți din pereții monumentului istoric s-au prăbușit pe fondul seismului de 5,3 grade pe scara Richter care s-a produs în septembrie 2016.