Pagina de istorie: Cine este sfântul protector al Internetului, celebrat azi de catolici

isidor_von_sevilla.jpeg

Sfântul Isidor de Sevilla, pictură de Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682)
Sursa imaginii: 
wikipedia.org / public domain

Catolicii din întreaga lume îl celebrează azi pe Sfântul Isidor de Sevilla. Din anul 2001, el a fost proclamat drept sfânt protector și patron al Internetului, al internauților și al studenților, într-un efort al Bisericii Catolice de a-i inspira pe utilizatorii mijloacelor de comunicare socială să respecte valorile morale promovate de acest sfânt mai puțin obișnuit. Cine a fost Sfântul Isidor de Sevilla aflăm azi din Pagina de Istorie.

Sfântul Isidor de Sevilla s-a născut în orașul spaniol Cartagena în jurul anului 560. El provenea dintr-o familie ilustră, membră a aristocrației Regatului Vizigot. Tatăl său se numea Severianus, iar mama sa Theodora.

Sfântul Isidor de Sevilla a început să fie educat în școala Catedralei din Sevilla. După moartea tatălui său, de educația sa s-a îngrijit fratele său mai mare, Leandru, care devenise arhiepiscop de Sevilla.

Isidor a ales cariera ecleziastică, iar după moartea fratelui său, în anul 600, el a fost ales drept succesor al său și a fost înscăunat drept arhiepiscop al metropolei spaniole.

Sfântul Isidor de Sevilla i-a combătut pe păgâni, însă a respins utilizarea violenței pentru a-i converti pe aceștia la creștinism.

Arhiepiscopul de Sevilla a scris numeroase cărți care au cunoscut o largă circulație în Evul Mediu și în Renaștere. Prin intermediul lucrării ”Sententiarum libri tres”, Isidor de Sevilla a influențat dogmatica și morala Evului Mediu. Însă cea mai cunoscută lucrare a sa este ”Etymologiae”, care este un fel de enciclopedie în care Sfântul Isidor de Sevilla a încercat să rezume întreaga cunoaștere a Antichității. Pentru redactarea acestei lucrări, el a creat niște baze de date numite ”trii”, care seamănă foarte mult cu bazele de date folosite azi de informaticieni.

Isidor de Sevilla a rămas în istorie prin marea sa erudiție, prin faptul că i-a încurajat pe preoți să se implice în activități caritabile, precum și prin faptul că le-a cerut tuturor episcopilor să creeze seminarii pentru educarea tinerilor.

Considerat drept ultimul dintre părinții latini ai Bisericii primare, el a fost proclamat sfânt în anul 1598, iar din anul 1722 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Din anul 2001, a fost proclamat sfânt patron al Internetului, al internauților și al studenților.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 4 aprilie 2018