Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Galileo Galilei împotriva tuturor. ”Și totuși se mișcă”

galileo.jpg

Galileo Galilei în fața Inchiziției romane, pictură de Cristiano Banti, 1857
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În 12 aprilie 1633, Inchiziția începea interogatoriul unuia dintre cei mai iluștri savanți ai tuturor timpurilor: Galileo Galilei. Acesta era acuzat de erezie pentru că descoperise faptul că Pământul nu se află în centrul Universului și că se învârte în jurul Soarelui. Procesul lui Galileo Galilei a fost una dintre cele mai grave erori judiciare din istoria Bisericii Catolice. O legendă spune că atunci când a fost forțat să retracteze ideea potrivit căreia Pământul se mișcă în jurul Soarelui, savantul ar fi murmurat: ”Și totuși, se mișcă”.

Galileo Galilei s-a născut în Pisa, unde tatăl său era unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni. Inițial, tânărul Galileo Galilei ar fi dorit să devină preot. La insistențele tatălui său, a început să studieze medicina, însă această știință nu l-a atras. De aceea, a abandonat studiile medicale și a început să studieze matematica. Galileo Galilei a excelat în domeniul științelor exacte și a început să predea matematica la Universitatea din Pisa, apoi s-a mutat la Universitatea din Padova.

El a realizat o serie de descoperiri importante în domeniul astronomiei și al cineticii. A reușit să realizeze, de asemenea, descoperiri semnificative și în domeniul rezistenței materialelor și al construcției telescoapelor. În anul 1610, Galileo Galilei a descoperit sateliții lui Jupiter. Observațiile asupra acestora l-au convins că textele din Biblie care sugerau că Pământul ar fi centrul Universului ar trebui interpretate în sens poetic, nu în sens literal. Părerile sale au inflamat și mai mult disputa dintre cei care sugerau că Pământul este centrul Universului și adepții teoriei heliocentrice formulată de Nicholaus Copernicus, care susținea că Soarele este centrul Universului, iar planetele se învârt în jurul său.

Savantul italian a fost implicat în mai multe polemici aspre cu o serie de intelectuali iezuiți. În acest context, Galileo Galilei a fost acuzat de erezie. A fost trimis în fața unui tribunal laic, care l-a judecat cu o duritate extremă. A fost declarat vinovat și condamnat la închisoare pe viață. Însă Galileo Galilei a retractat teoriile care provocaseră acuzațiile de erezie și a obținut dreptul de a fi rejudecat de un tribunal al Inchiziției.

Acesta s-a dovedit mult mai blând decât justiția seculară. Galileo Galilei a fost plasat în arest la domiciliu. A primit și dreptul de a merge la Florența pentru a primi îngrijiri medicale, precum și dreptul de a primi oaspeți în casa sa de la țară.

Galileo Galilei s-a stins din viață în 1642, după un an în care orbise din cauza unei boli care, însă, nu i-a diminuat pasiunea pentru știință. Treptat, Biserica Catolică a început să își revizuiască atitudinea față de opera marelui savant.

Din 1718, Inchiziția a început să permită retipărirea scrierilor sale. În 1939, Papa Pius al XII-lea l-a omagiat în fața membrilor Academiei Pontificale de Științe. În 1992, Papa Ioan-Paul al II-lea a semnat o declarație oficială care sublinia erorile judiciare din procesul lui Galileo Galilei. În 2008, a apărut propunerea ridicării unei statui a savantului în interiorul zidurilor Vaticanului. Azi, Galileo Galilei este un simbol al curajului oamenilor de știință catolici care au luptat pentru știință chiar și atunci când întreaga lume părea că e împotriva lor.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 12 aprilie 2018