Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concluzie amară, desprinsă din Barometrul Cultural pe 2017. Ce zic românii despre Centenar?

concluzie_barometru_cultural_centenar.jpg

1 Decembrie 1918 – Adunarea de la Alba Iulia
1 Decembrie 1918 – Adunarea de la Alba Iulia

Potrivit Barometrului Cultural pe 2017, pentru mai mult de jumătate dintre români, Centenarul Marii Uniri nu evocă nimic. Studiul a fost publicat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Informare Culturală.

La prezentare a participat şi profesorul Dumitru Borţun, de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA, expert în analiza discursului public. El spune la RFI că anul Centenarului a fost pregătit greşit: „Pe de o parte, nivelul de instrucţie este foarte jos, ceea ce ştiam. Pe de altă parte, stadiul de formare a unei conştiinţe istorice, cum spunea Lucian Blaga, este foarte jos, ceea ce nu prea ştiam, credeam că există totuşi o identitate naţională bazată pe o naraţiune istorică. Nu există nici asta. În al treilea rând, instituţiile abilitate să comunice evenimentul s-au trezit mult prea târziu. Un astfel de eveniment se promovează cam cu doi ani înainte”.

Expertul afirmă că „românii nu au o identitate temporală, cum spun specialiştii, adică o conştiinţă naţională, bazată pe o naraţiune (...). O simplă siglă de asta de apartenenţă, „eu sunt român” şi o pun în piept ca pe un ecuson nu rezolvă problema, asta nu este o identitate reală, este doar o legitimaţie, pe care poţi s-o arăţi, dar o legitimaţie poate fi şi falsă. A fi cu adevărat român înseamnă să te comporţi ca un om care ţine la ţara sa. Degeaba spui că eşti mândru că eşti român când vezi un sportiv câştigând sau un olimpic luând premii la Olimpiada internaţională. Iată ce surprinde Barometrul, că identităţile astea ale noastre sunt mai mult un fel de tribalism. Suntem mândri că suntem români când câştigă Halep. Păi, stai puţin, ai vreo contribuţie la victoria lui Halep? Lasă-l pe taică-su să fie mândru, lasă-i pe antrenorii care au pregătit-o, nu tu. Tu fă ceva cu care să te mândreşti tu, creşte-ţi copiii cum trebuie, fă-i oameni, să facă ceva din ţara asta, scoate din ei caractere, buni cetăţeni, oameni care învaţă toată viaţa şi atunci te poţi mândri cu ei. Avem o identitate de genul ăla: sunt mândru că sunt român şi că Ştefan cel Mare i-a bătut pe turci”.

Dumitru Borţun, despre Barometrul Cultural 2017