Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Filmulețul anti-Disney al lui Gopo, premiat cu Palme d'Or la Cannes

gopo.jpg

Image source: 
Facebook

În 1957 un român lua Marele Premiu Palme d'Or la Cannes. Numele lui era Ion Popescu Gopo. În plină eră comunistă, unui artist român îi erau reunoscute meritele pe plan internațional. Gopo a fost premiat pentru filmul de animație ”Scurtă istorie”, în care personajul principal era o caricatură a unui om. Aflăm mai multe din Pagina de istorie de azi.

Un omuleț cu capul oval, doar două puncte în loc de ochi și o linie pe post de gură a făcut senzație la Cannes în 1957. Bineînțeles, este vorba despre cel care avea să fie numit ”omulețul lui Gopo”, personajul unui scurtmetraj de animație, de numai 10 minute, numit ”Scurtă istorie”, care a cucerit lumea celei de-a șaptea arte prin simplitatea desenului, dar și prin complexitatea mesajului.

Reputatul critic și istoric francez Georges Sadoul scria, după vizionarea filmului la Cannes: „Nu știm nimic despre realizatorul și autorul Ion Popescu Gopo, care trebuie să fie tânăr. Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm și de imaginație. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici școlii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleț a fost la Cannes o descoperire care trebuie semnalată cu strălucirea unui mare premiu”.

După cum o mărturisea chiar Ion Popescu Gopo, într-o „scurtă istorie autobiografică”, el a intrat în lumea animației la numai 16 ani, cu un foarte scurt metraj, Lobodă, în 1939. Gopo mărturisea că în primele sale desene animate a încercat, totuși, să îl imite pe Disney. Când am văzut că nu poate să egaleze perfecțiunea lui tehnică, a început să facă filme anti-Disney. ”Frumusețe –  nu, culoare – nu, gingășie – nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, spunea Gopo la vremea respectivă. 

De la această „descoperire” a pornit în filmul mondial de animație așa numita „revoluție gopiană” – cum i-a zis criticul italian Gianalberto Bendazzi. 

Filmul de zece minute premiat la Cannes în 1957, Scurtă istorie, concentra povestea devenirii umanității, de la nașterea sistemului nostru solar la zborul în cosmos.  

De-a lungul timpului, artistul plastic Ion Popescu Gopo devenit actor, editor de film, regizor și scenarist, a realizat nenumărate filme, atât de animație, cât și cu actori. 

Dincolo de valoarea operei sale, Ion Popescu Gopo are și meritul de a fi făcut faimoasă cinematografia românească pe plan mondial. Chiar și acum,  după foarte multe premii obținute de cineaștii români din noul val, Gopo rămâne unul dintre puținii artiști români menționați în enciclopediile cinematografice.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 17 mai 2018