
Cultură
Fanny Ardant primește premiul pentru întreaga carieră la TIFF
fanny_ardant.jpg

Centrul Clujului a fost deja ocupat în mod simbolic de fanii TIFF, iar Piața Unirii a devenit o cetate a filmului. În fața statuii Regelui Matia Corvin au fost ridicate construcții temporare care vor găzdui dezbateri, conferințe sau conversații ale celor care vor veni la festival. În hotelurile și pensiunile din Cluj, turiștii își găsesc cu greu locuri de cazare, deoarece în oraș au venit foarte mulți oameni care vor să vadă filme de bună calitate. Organizatorii le-au pregătit sute de pelicule, după cum afirmă fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu.
”Anul acesta vom avea, cred, o ediție diferită, prin faptul că sunt multe suprize, multe reveniri ale unor cineaști cu care nu ne-am revăzut demult, întâlniri cu nume mai ale cinema-ului românesc, anumiți invitați care, deși au o carieră importantă nu au fost deloc în cei 17 ani ai TIFF-ului. E o ediție prin care, ușor-ușor, TIFF-ul devine InfiniTIFF tot mai multe provocări și noutăți din zonele noilor tehnologii, noilor media. Anul acesta avem 227 de filme la TIFF. Avem 178 de filme lungi și 49 de filme scurte”, a spus Tudor Giurgiu.
Cea de-a 17-a ediție a TIFF va debuta cu o proiecție specială, care va avea loc în Piața Unirii, spune directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
”TIFF-ul se deschide cu noul film al regizorului Samuel Maoz, un film care a câștigat marele premiu al juriului anul trecut la Veneția. Este un film care va fi distribuit în România de Transilvania Film, după TIFF. Filmul se cheamă Foxtrot. Maoz este un vechi prieten al festivalului și ne bucurăm să îl avem alături de noi o parte din echipa de filmare, printre care starul israelian Lior Ashkenazi, una dintre vedetele cinematografiei israeliene”, a spus Mihai Chirilov.
În acest an, cineaștii acordă o importanță deosebită noile tehnologii, precum realitatea virtuală, folosite în cadrul secțiunii InfiniTIFF. De asemenea, festivalul are un juriu dedicat filmelor francofone, iar în acest sfârșit de săptămână sunt programate proiecții și în afara Clujului, la castelul baroc din Bonțida. De asemenea, festivalul va aduce concerte, demonstrații gastronomice, precum și posibilitatea întâlnirii cu unii dintre cei mai importanți cineaști de pe plan mondial. În cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. Celebra cântăreață de operă a timpului nostru, Angela Gheorghiu, vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmat de proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular. Acestea sunt doar câteva din sutele de proiecții și evenimente care vor anima Clujul în zilele de desfășurare de la TIFF.