Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juriul francofon a ales la TIFF un film de Cédric Kahn

juriu_francofon.jpg

Juriul francofon a ales la TIFF un film de Cédric Kahn.
Juriul francofon a ales la TIFF un film de Cédric Kahn.
Sursa imaginii: 
credit foto: Ioana Bolboacă, Institutul Francez Cluj

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 2 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro a fost câștigat de filmul paraguaian Moștenitoarele. Starul operei internaționale, soprana Angela Gheorghiu, i-a înmânat premiul regizorului Marcelo Martinessi, care își adaugă în palmares un nou trofeu, după Ursul de Argint câștigat în iarnă, la Berlin. Ca în fiecare an, un juriu format din tineri a vizionat filme în limba franceză și a decernat un premiu pentru cel mai bun film francofon. Ascultați în continuare un reportaj despre această inițiativă susținută de RFI.

Anul acesta, din juriul tinerilor francofoni de la TIFF au făcut parte cinci studente la facultățile din Cluj-Napoca, dintre care una provine din Republica Moldova. Cele cinci tinere au fost coordonate de Olimpia Buhai, care la rândul ei a făcut parte, în trecut, din acest juriu francofon.

”Experiența de anul acesta a fost una nouă, în parte și pentru că acum am un alt rol: coordonez acest juriu din care am făcut parte acum doi ani. Dacă în urmă cu doi ani eram un juriu foarte eterogen, aveam membri din Franța, din Israel, din Republica Moldova, din România, cu parcursuri foarte diferite, anul acesta suntem multe fete de la litere și o fată de la comunicare, deci avem idei cât de cât similare și modalități destul de similare de a ajunge la niște concluzii”, a spus Olimpia Buhai.

Despre cum a fost experiența de a face parte dintr-un juriu la TIFF spun Ana-Luisa Călușeriu și Ana Olaru.

”Mi s-a părut o experiență unică, în primul rând. E pentru prima dată când am făcut parte dintr-un juriu și a fost foarte benefic pentru mine, pentru că așa mi-am dezvoltat, într-un fel, spiritul critic, pentru că am văzut altfel filmele, a trebuit să fiu obiectivă și eu sunt, de obicei, subiectivă. A fost, într-adevăr, o experiență de neuitat, am descoperit oameni noi și mentalități noi. Limba franceză din filme nu a fost complicată pentru mine, având în vedere că am studiat-o din clasa a III-a, a fost simplu pentru mine să înțeleg filmele, să înțeleg mesajul. Poate personajele mi s-au părut mai complexe și mai greu de înțeles, dar după câteva relexii, am reușit să le descopăr încet-încet”, a spus Ana-Luisa Călușeriu.

”Faptul că am făcut parte din acest juriu m-a învățat să ascult, m-a învățat să îmi schimb perspectiva după un film. Chiar dacă eu pot fi sceptică în raport cu el, ascultând părerile colegelor mele, îmi pot schimba opinia și asta e un lucru fascinant. Faptul că ne putem influența reciproc”, a spus Ana Olaru.

Nașul juriului, ”le parrain”, jurnalistul și criticul de film Gregory Coutaut, spune care a fost decizia juriului francofon și de ce.

”Există o frază pronunțată în filmul  "La Prière”, ”Rugăciunea”, în regia lui Cédric Kahn, care spune că nu poți fi fericit în minciună. Este o frază pe care membrii juriului francofon au reținut-o și au folosit-o mult în argumentațiile lor. Este una dintre ideile care i-a impresionat pe parcursul jurizării protagonișilor din diferitele filme. Calitatea tehnică a filmului, care permite aducerea în față a unor tematici legate de lumina și forța interioară și deschiderea către alții a făcut ca acest film să fie ales pentru a primi premiul juriului francofon”, a declarat pentru RFI Gregory Coutaut.

Tinerii au avut de ales dintre cele șase filme intrate în competiția juriului francofon. Prima ediție a acestui premiu a fost acordată la TIFF în 2015, când competiția a fost câștigată tot de un film realizat de Cédric Kahn.

 
Juriul francofon a ales la TIFF un film de Cédric Kahn (AUDIO)