Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sibiu – arta focului şi redescoperirea poetică a spaţiului urban

foc.jpg

Image source: 
Facebook / FITS 2018

Oraşul Sibiu, unde se desfăşoară cea de-a 25 ediţie a Festivalului internaţional de teatru, a devenit o imensă scenă urbană pe care se exprimă zeci de companii specializate în spectacole de stradă. Primele zile ale festivalului sunt marcate de amprenta unui grup de artişti venit din Franţa, Compania Carabosse. O companie care "se joacă cu focul" dar în cel mai frumos şi tulburător sens cu putinţă. Matei Vişniec, aflat în aceste zile la Sibiu, a asistat la spectacolele companiei Carabosse şi ne dă amănunte.

Creată în 1988, bazată în sudul Bretaniei, în regiunea Nouvelle Aquitaine, compania Carabosse este celebră acum în lumea întreagă întrucît a reuşit să domesticească focul şi să-l utilizeze ca materie primă, ca material artistic, pentru uluitoare instalaţii urbane care devin tot atîtea spectacole colective. La Sibiu compania a creat instalaţii în Piaţa Mare, în Parcul Cetăţii, în Parcul Asta şi în Piaţa Habermann. "Pasiunea focului" se intitulează spectacolul ei, pasiune vizibilă în căutările, originale, inspirate şi surprinzătoare ale acestor artişti, care îşi aliază evident şi diverse configuraţii urbane în demersul lor.

Imaginaţi-vă că ajungeţi la căderea nopţii într-un parc şi vedeţi cum se aprind sute şi sute de făclii, de-a lungul aleilor dar şi în jurul copacilor, a băncilor, pe peluze sau în jurul fîntînilor arteziene… De undeva se aude o muzică astrală, diverse siluete metalice, de fapt tot felul de automate, par să fi invadat parcul, personaje din metal care se mişcă, roboţei care gesticulează, un grădinar care udă cu foc nişte flori de foc, un diavol ale cărui corniţe sunt două flăcări, un funambul pe un fir metalic agăţat între doi copaci, o cascadă cu jeturi de apă dar din care iese şi foc… 

Compania Carabosse reuneşte actori, scenografi, plasticieni, muzicieni, constructori de obiecte insolite, specialişti în chimia focului. Făcliile despre care vorbeam sunt de fapt nişte ghivece din care "cresc" flori de foc, iar în Piaţa Mare, la Sibiu, sute şi sute de astfel de flăcări erau instalate pe structuri de metal mobile, astfel încît spectatorii aveau senzaţia unui balet aerian cu făclii... Această trupă care crează magie şi invită publicul la un fel de meditaţie colectivă în jurul elementelor primordiale (focul, apa, aerul) a străbătut întreaga planetă cu spectacolele ei. De fiecare dată ea se adaptează unui spaţiu diferit şi propune itinerarii poetice în funcţie de locul respectiv. În Statele Unite sau în Vietnam, în Mexic sau în Coreea de Sud, în Anglia sau în Noua Zeelandă, aceşti artişti au încîntat sute şi sute de mii de spectatori.

Prezenţa lor la Sibiu se înscrie în demersul lui Constantin Chiriac, directorul festivalului, de a crea mari ceremonii urbane de natură să-i facă pe sibieni nu doar să resimtă noi emoţii artistice, dar şi să-şi redescopere oraşul. Zecile de mii de sibieni şi vizitatorii veniţi din alte zone ale ţării sau ale lumii, care s-au plimbat serile trecute prin Sibiu, au avut fără îndoială imense surprize. Nu în fiecare zi poţi vedea nişte imense globuri metalice pline cu jar, care de la distanţă par nişte ochi de ciclopi, atîrnate în arborii centenari ai Parcului Astra. Sigur, astfel de spectacole presupun măsuri de securitate excepţionale, precum şi un raport de mare respect cu o "materie" atît de specială cum este focul. După cum scria un jurnalist francez, Compania Carabosse, la fel ca Prometeu, a furat focul din lăcaşul zeilor pentru a-l oferi în dar oamenilor, dar de data aceasta nu ca preţios aliat al vieţii, ci ca univers poetic. Sibiul a fost, de vineri încoace, în fiecare seară, un oraş iluminat, invadat de nişte magicieni ai focului care au creat o emoţie poetică poate fără precedent în oraşul de pe malul Cibinului.

Ascultă aici corespondența din Sibiu de la Matei Vișniec
768