Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneul Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească începe în R.Moldova

lelita_franta_revine.jpg

Turneul Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească revine
Sursa imaginii: 
orthopraxia.wordpress.com

Un grup de muzicieni renumiți din Franța, în colaborare cu instrumentiști moldoveni, vor oferi șase concerte inedite de muzică clasică basarabeană la Chișinău, dar și în mai multe localități din R.Moldova.Spectacolele gratuite vor avea loc în perioada 12-17 iulie în cadrul celei de-a doua ediție a turneului rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească.

Duete, trio, cvartete și alte lucrări ale compozitorilor Ștefan Neaga, Alexei Stârcea, Aleksandr Mulear, Simion Lungul, Arcadi Luxemburg, David Gerșfeld, Solomon Lobel, Max Fișman, Vladimir Rotaru, Gheorghe Mustea, Oleg Negruță și alți compozitori basarabeni vor răsuna ca pentru prima dată după decenii de tăcere.

Vor evolua Jérôme Simon, Grégoire Simon, Ionel Streba, Elise Bachour, Boram Lie, Emiko Saito, precum și Ecaterina Baranov, Zinaida Brânzilă, Serghei Pilipețchi, Olga Iuhno, Nadejda Erhan, Radu Tălămbuță, Dana Efremova, Irina Șolpan, Iuri Surguciov, Silvia Proscurchina.

Turneul rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească va trece prin localitățile, Rădeni, Călărași, Chișinău, Biserica Sf. Dumitru, Bulboaca, Castel Mimi, Mirești, Hâncești, Brăviceni, Orhei, și Hrușova, Criuleni. Spectacolele vor începe la ora 18.00.Potrivit organizatorilor, la Chișinău, muzicienii vor evolua în curtea bisericii Sf. Dumitru și vor cânta la un pian vechi, „discrepanțele între condițiile din capitală și sat devenind acut vizibile în acest context”. La acest concert se dorește participarea în calitate de ascultători a tinerilor cu dizabilități de la centrul AGAPIS. ”Accesul tinerilor cu dizabilități la concerte de muzică clasică este o raritate pentru Republica Moldova, spațiile publice nefiind de obicei echipate pentru a facilita prezența acestora”, spun organizatorii.

Turneul rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească este organizat în cadrul proiectului independent ARC muzical-istoric și își propune ”redescoperirea, conservarea și difuzarea unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX, material original, necunoscut și interesant, specific prin melodiile și ritmurile folclorice românești: energia dansului național, durerea cântului doinit, expresivitatea nerafinată a sincerității țăranului”.

„ În virtutea vicisitudinilor istorice și politice, manuscrise și partituri publicate din arhive și biblioteci s-au pierdut ori deteriorat, multe opere au rămas doar menționate în lucrările teoreticienilor, înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic, devenind incomprehensibile, nu există acces virtual la informație, ea rămânând ascunsă în adâncurile arhivelor Moldovei”, susțin organizatorii turneului rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească. 

Ediția 2018 a turneului este realizataă în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Vedeți mai jos cum a fost, acum un an, la prima ediție a turneului rural Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească. https://www.youtube.com/watch?v=J2pVK5B_2YY&t=9s

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre turneul Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească