Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Călin Cristea, la RFI: Radio Europa Liberă revine în presa românească marcată de fals și propagandă

rel.jpg

Image source: 
Flickr

Radio Europa Liberă va reveni în peisajul media din România și Bulgaria la finalul acestui an. Postul emblematic anticomunist înființat în 1949, care a emis în limbile naționale ale multor țări europene, inclusiv în România până în 2008, va lansa ”servicii de ştiri în România şi Bulgaria, în luna decembrie a acestui an, într-o încercare de a consolida peisajul media din cele două ţări”.

„Sperăm ca acoperirea noastră, realizată de jurnalişti locali, să ajute la creşterea unei prese libere, să promoveze valorile şi instituţiile democratice şi să stârnească discuţii în ambele ţări privind locul lor în NATO, UE şi alte organizaţii internaţionale”, transmite comunicatul de presă oficial emis de Radio Europa Liberă.

În acest context, ”revenirea în România a Radio Europa Liberă se produce în contextul unei piețe media complicate”, afirmă, la RFI, Radu Călin Cristea, fost corespondent și realizator al postului. El remarcă faptul că presa din România, ca și cea din Bulgaria, este serios marcată de informații false și propagandă.

”Radio Europa Liberă a însemnat un fenomen formidabil. A transmis vocea libertății și a democrației în țări care intraseră deja în infernul perioadei comuniste, staliniste. (...) E nevoie de Radio Europa Liberă pentru că e limpede pentru oricine sumarizează presa din România că, din păcate, există o circulație nefericit de acută a informațiilor false, a propagandei. Sunt jurnaliști care emit anumite ”adevăruri”. Adevărurile acestea de fapt nu corespund realității”.

Reţeaua RFE/RL oferă informaţii pentru 26 de milioane de oameni, în 25 de limbi şi 20 de ţări, unde libertatea presei este restricţionată sau unde presa nu este dezvoltată complet. RFE/RL este o companie media independentă editorial, finanţată printr-un grant oferit de Congresul American prin Broadcasting Board of Governors.

Ascultă:

Radu Călin Cristea, despre Radio Europa Liberă