Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a ajuns fondatorul Ordinului Iezuit în fața Inchiziției

ignatio2.jpg

Image source: 
Facebook

În data de 31 iulie 1556, la Roma se stingea din viață unul dintre cei mai importanți sfinți catolici, Ignațiu de Loyola. El a fost întemeietorul Societății lui Isus, un ordin călugăresc căruia îi aparțin și Papa Francisc. Ordinul Iezuit a avut un rol major în Reforma Catolică. De asemenea, a avut un impact important asupra istoriei României. Ignațiu de Loyola a fost nevoit să apară de două ori în fața Inchiziției, pentru că viziunea sa asupra viitorului catolicismului i-a contrariat pe unii dintre liderii ecleziastici ai vremii.

Ignațiu de Loyola s-a născut într-o familie nobiliară din Țara Bascilor. Tânărul și-a dedicat primii ani carierei armelor și a luptat în slujba viceregului Navarrei. Vreme de 30 de ani, Ignațiu de Loyola a fost un militar destoinic.

În mai 1521, el se număra printre apărătorii orașului Pamplona, asediat de francezi. O ghiulea de piatră i-a rupt ambele picioare, iar Ignațiu de Loyola se afla în situația de a nu mai putea merge niciodată. Totuși, picioarele i-au fost salvate ca urmare a îngrijirilor primite într-un spital organizat de călugării spanioli.

În lunga sa perioadă de convalescență, Ignațiu de Loyola a avut prilejul să citească unele cărți precum De Vita Christi, care i-au schimbat viața. De aceea, după o meditație prelungă, Ignațiu de Loyola a decis să abandoneze cariera militară și viața lumească.

În anul 1522 și-a depus spada și titlul nobiliar pe altarul mănăstirii din Montferrat și și-a dăruit hainele luxoase primului sărac pe care l-a întâlnit. Apoi a plecat la Manresa, în Catalonia, pentru a se ruga și a medita. Șapte luni și le-a petrecut într-o peșteră, apoi a decis să plece în pelerinaj la Ierusalim.

În toamna anului 1523, s-a întors la Barcelona, unde a început să predice pe străzile orașului întoarcerea la Cristos. Ignațiu de Loyola a fost adus în fața Inchiziției, pentru că predica fără să fi studiat Teologia. Inchizitorii au decis că nu trebuie pedepsit, ci trimis la studii. Astfel, Ignațiu de Loyola a ajuns să studieze teologia și limba latină la Universitatea din Alcala. Apoi, a plecat la Universitatea din Paris, unde a studiat vreme de șapte ani.

În 1534, împreună cu alți șase studenți, Ignațiu de Loyola a jurat să își dedice viața slujirii lui Cristos. Ei au fondat un nou ordin călugăresc, Societatea lui Isus, care a fost aprobat în 1540 de către Papa Paul al III-lea. Ignațiu de Loyola a fost ales primul Superior General al acestui ordin, pe care l-a organizat în conformitate cu principiile cuprinse în cartea sa, Exerciții Spirituale. De altfel, această carte l-a adus din nou, în 1548, în fața Inchiziției. Din nou, inchizitorii au decis să îi tipărească lucrarea în loc să îl pedepsească.

Încet, Societatea lui Isus s-a răspândit în întreaga lume și a creat o serie de școli, colegii și seminarii renumite pentru calitatea înaltă a educației oferite. Ignațiu de Loyola a murit în 1556. A fost beatificat, apoi canonizat în 1622. Ordinul fondat de Sfântul Ignațiu de Loyola a fost desființat în 1773, dar reînființat în 1814.

Iezuiții au influențat și istoria României. În 1581, ei au creat un colegiu academic la Cluj, care azi a devenit Universitatea Babeș-Bolyai. Tot ei au susținut și Unirea religioasă a românilor ardeleni cu Biserica Romei, în urma căreia a apărut Biserica Greco-Catolică. Persecutat în perioada comunistă, ordinul iezuit a renăscut după Revoluția din 1989.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 31 iulie 2018
1043