Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Trei ani de la moartea Reginei Ana a României

regina_ana.jpg

Ana de Bourbon-Parma, anii 1940...
Image source: 
Facebook / Casa Regală a României

În urmă cu trei ani, în Elveția, se stingea din viață Regina Ana a României. Era regina care cunoscusese cea mai îndelungată perioadă de exil. La funeraliile sale au fost declarate zile de doliu național, deopotrivă în România și în Republica Moldova.

Regina Ana a României a avut o viață puțin obișnuită, pe care și-a petrecut-o mai mult în exil. Ea s-a născut în anul 1923, la Paris. Era fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margaret a Danemarcei. Ana de Bourbon-Parma se înrudea cu Familiile Imperiale de Habsburg și de Brazilia, precum și cu Familiile Regale ale Franței și Portugaliei.

Și-a petrecut copilăria în Franța, însă în 1939 s-a refugiat, împreună cu familia sa, din fața înaintării naziste. A ajuns în Spania, apoi în Portugalia și, în cele din urmă, în Statele Unite ale Americii. La New York, Ana de Bourbon-Parma a urmat cursuri de artă și a lucrat ca vânzătoare într-un magazin.

În anul 1943 a obținut permisiunea mamei sale să se înroleze în Forțele Franceze Libere, în condițiile în care tatăl său și cei trei frați ai săi luptau deja împotriva naziștilor. A ajuns în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, unde a servit în cadrul armatei franceze ca infirmieră și ca șofer de ambulanță. Pentru curajul dovedit în război, Ana de Bourbon-Parma a primit Crucea de Război a Franței.

În noiembrie 1947, tânăra principesă l-a cunoscut la Londra, la un dineu dat de Marele Duce Jean de Luxemburg, pe Regele Mihai I al României. Ea s-a fâstâcit atât de tare încât l-a salutat soldățește pe tânărul rege român îmbrăcat în uniformă, în loc să îi facă reverența cuvenită.

La scurtă vreme, Mihai și Ana s-au logodit, iar nunta era programată în România. Însă Ana de Bourbon-Parma nu a mai apucat să ajungă în România, pentru că Regele Mihai I a fost șantajat să semneze un act de abdicare și să plece în exil, astfel că nunta lor a avut loc în iunie 1948, la Palatul Tatoi din Atena, unde fuseseră invitați de unchiul matern al Regelui Mihai I, Regele Constantin al Greciei.

Regele Mihai I și Regina Ana ai României au rămas în exil. Au trăit în Italia, Marea Britanie și Elveția. Regina Ana a României a fost nevoită să muncească uneori cu brațele pentru a-și crește cele cinci fiice. A avut o fermă de găini și un atelier de tâmplărie și a acceptat să locuiască într-un conac despre care multă lume credea că este bântuit de fantome.

L-a susținut permanent pe Regele Mihai I în activitatea sa în slujba țării aflată sub dominația Moscovei. De multe ori, de exemplu, Regina Ana era cea care înregistra mesajele audio transmise românilor de Regele Mihai I, prin intermediul radiourilor occidentale. De asemenea, Regina Ana l-a însoțit pe Regele Mihai I în întâlnirile organizate în întreaga lume cu românii exilați, iar după căderea comunismului l-a reprezentat pe Rege în țară atunci când autoritățile de la București i-au interzis Suveranului exilat să revină pe pământul său natal. Regina Ana s-a stins dintre cei vii în 2016 și își doarme somnul de veci în noua catedrală din Curtea de Argeș.

 

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 1 august 2018