Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Tăblițele cerate de la Roșia Montană, un contract de acum 1856 de ani

tablite_cerate.jpg

Sursa imaginii: 
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki

Unele dintre cele mai importante artefacte pentru istoria României se află la Cluj. Este vorba de două tăblițe cerate din perioada romană, descoperite la Roșia Montană. Aceste tăblițe conțin un contract de împrumut redactat acum două milenii și reprezintă una dintre cele mai valoroase surse originale de cunoaștere a dreptului roman.

Tăblițele cerate aflate la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei sunt din lemn, cu lungimea de 15 centimetri și lățimea de 10 centimetri. Ele au un chenar și o parte adâncită. Această parte adâncită era acoperită cu ceară de albine, pe care romanii scriau cu ajutorul unui stylus de bronz, care avea o parte ascuțită pentru conturarea literelor, precum și o parte teșită, care era folosită pentru a rectifica eventualele erori.

Istoricii au stabilit conținutul contractului, semnat la Deusara în 20 iunie 162. Un ilir, numit Anduenna Batonis, îi împrumuta unui grec, Iulius Alexander, care se ocupa cu cămătăria, suma de 140 de denari. Dobânda era de 1 la sută pe lună, iar împrumutatul se obliga să restituie suma împrumutătorului la cererea acestuia. Ceara pe care a fost înscris acest contract a supraviețuit aproape miraculos.

În total, la Roșia Montană, au fost descoperite aproximativ 50 de tăblițe cerate, ascunse în fostele mine de aur romane. Jumătate dintre aceste tăblițe au fost distruse, pentru că minerii care le-au descoperit nu au știut cum să le conserve. Dintre cele care au supraviețuit, jumătate se află la Budapesta, iar jumătate se află la diferite muzee din țară. Tăblițele cerate erau organizate sub forma unui triptic. Pe două tăblițe erau înscrise contractele, apoi erau legate cu sfoară față în față, apoi erau sigilate cu pecețile martorilor, astfel încât textul să nu poată fi schimbat. Sigiliile puteau fi rupte doar în fața magistraților. Cea de-a treia tăbliță conținea o copie a contractului și putea fi consultată în mod liber.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 8 august 2018